Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Атанас Пеканов: Могат да се отделят средства от бюджета за наводнените села в Карловско

от БНТ
19:01, 15.09.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на октомври ще бъде подадено искане към ЕК каква част от щетите от наводненията в Карловско ще бъдат поети от Фонд "Солидарност". Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да подпомогне пострадалите хора. Това съобщи в студиото на "Още от деня" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Във връзка с усвояването на 2,7 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, Пеканов обясни, че в края на август е изпратено първото искане за плащане към ЕК.

"След завършването на един проект на МВР, по отношение на една обществена поръчка, която тече в момента, но след завършването му очакваме през есента да получим тези пари. Тези средства са за всички проекти, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и касаят всички министерства", заяви Атанас Пеканов.

Той даде пример с Министерството на иновациите и растежа, където вече има отворена програма за 260 милиона лева и фирмите може да кандидатстват за безвъзмездни средства - грантове, за технологична модернизация, за да могат да дигитализират своите бизнеси.

"До края на годината ще се отворят още две процедури от Министерството на иновациите - едната е за възобновяеми енергийни източници на покривите и фотоволтаици за фирмите. Другата процедура за 200 милиона лева е за върхови постижения - открития. Това са фирми, които са направили открития и от ЕС им е дадено удостоверение, че са направили нещо иновативно. Тези две процедури бяха вкарани в ПВУ м.г. по време на служебния кабинет", посочи Пеканов.

Той допълни, че по друг проект Министерството на образованието ще започне строежа на т.нар. STEM центрове, където децата ще могат да се учат на природни науки. Предстои и обявяването на енергийната ефективност както за жилищни, така и за нежилищни сгради през октомври. Програмата няма да е само за саниране на фасадите, а средствата ще отиват и за т. нар. дълбоко реновиране, уточни вицепремиерът.

До края на годината трябва да се приемат 22 законодателни мерки, които се изработват в момента. След като бъдат финализирани, те ще бъдат внесени в парламента към средата на октомври, добави Пеканов.

По отношение на европейските средства политическата турболенция през последната година може да е забавила някои процеси, но повечето европейски програми вече са предадени. Някои от тях са одобрени - за развитие на човешките ресурси, образование, програмата за храни. Това са изключително важни програми, които достигат директно до хората. В процес на завършване са програмата "Региони в растеж" и Програмата за наука и иновации, допълни Атанас Пеканов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен в Киев: ЕС ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища
Урсула фон дер Лайен в Киев: ЕС ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища
Умарпашаев ще спори за бронза на Световното по борба в Белград
Умарпашаев ще спори за бронза на Световното по борба в Белград