НОВИНИ

Путин в разговор със Си Дзинпин: Опитите за създаване на еднополюсен свят придобиха грозен характер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:42, 15.09.2022 (обновена)
6443
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Русия оценява балансираната политика на Китай към Украйна, подкрепя политиката на Пекин за "Един Китай" и се противопоставя на американските провокации в Тайванския проток, заяви днес руският президент Владимир Путин пред китайския лидер Си Дзинпин. Двамата разговаряха в рамките на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.

Сред останалите участници са ръководителите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и четири бивши съветски републики от Централна Азия.

Лидерите на Русия и Китай се срещат за първи път лично след началото на войната в Украйна и то в разгара на напрежението между двете страни и Запада. Русия се опитва да ускори завоя си към Азия и да докаже, включително чрез настоящия форум, че не е в международна изолация, коментира Франс прес.

Си Дзипнин е на първо посещение в чужбина от началото на пандемията. През град Самарканд някога е минавал Пътя на коприната. Китайският лидер се подготвя за ключов партиен конгрес другия месец, на който се очаква да получи безпрецедентен трети мандат.

Срещата Путин - Си Дзинпин изглежда и като предизвикателство към Вашингтон, който има водеща роля в санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна, а посещенията на високопоставени американски представители в Тайван разгневиха Пекин. Руската дипломация предупреди днес, че ако Съединените щати доставят на Украйна дълкобойни ракети за установките Хаймарс, ще се превърнат в страна в конфликта. Китайският лидер нарече руския си колега "стар приятел".

"Опитите за създаване на еднополюсен свят наскоро придобиха абсолютно грозен характер и са абсолютно неприемливи", заяви Владимир Путин - президент на Русия

Путин посочи, че "тандемът Москва - Пекин" играе "ключова роля" за осигуряване на глобална и регионална стабилност.

"В условия на променящи се свят, епоха и история, Китай желае да работи с Русия и като велика сила да играе водеща роля за вдъхване на стабилност и позитивна енергия в свят, обхванат от социални сътресения", подчерта Си Дзинпин - президент на Китай.

Иран подписа меморандум за присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество. Документът доближава страната до пълноправно членство. Пред иранския си колега Ебрахим Раиси, руският президент отбеляза, че приключва подготовката на нов голям двустранен договор. Делегация от 80 големи руски компании ще посети Иран другата седмица, съобщи Владимир Путин.

Снимки: БГНЕС

Руският износ на газ за Европейския съюз тази година ще намалее с 50 милиарда куб. метра, посочи по-рано руският вицепремиер Александър Новак. Миналата година обемите руско синьо гориво за 27-те са възлизали на 150 милиарда кубически метра. Преди войната в Украйна Русия доставяше 40% от газа на Евросъюза, сега този дял е паднал на 9%, като Москва изтъква технически проблеми заради западните санкции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Видин обяви награда за най-усмихната продавачка
Мъж от Видин обяви награда за най-усмихната продавачка
Нови 60 електрически автобуса ще тръгнат скоро по улиците на Варна
Нови 60 електрически автобуса ще тръгнат скоро по улиците на Варна