НОВИНИ

С пожелания за присъствено обучение започна учебната година в цялата страна (Обзор)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:59, 15.09.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Започна новата учебна година за над 700 000 български ученици. Децата ще учат присъствено. Под заплаха от онлайн обучение са училищата на газ, ако не успят да платят по-високите сметки. Президентът, премиерът и просветният министър увериха, че ще има нормален учебен процес в цялата страна и училища няма да не се затварят.

Новата учебна година започна за близо 717 000 български ученици. Тази година първокласниците са над 57 000, а училищата, които отвориха врати - над 2300. Учебната година започва присъствено, но според просветното министерство има опасност отделни паралелки да минават на онлайн обучение. Директорите се притесняват и че до онлайн обучение може да се стигне и там, където училищата няма да могат да платят сметките си за газ.

На днешния ден най- щастливи и нетърпеливи са първокласниците.

"В училище да четем, да не се караме, да не се бием, да се учим, да сме много добри", казва Мишо, 1-ви клас.

"Начало на много работа, съчетана с радост, разбира се, и като класен ръководител на нов първи клас, естествено, очаквам приятна изненада от тези добри деца", добави Екатерина Минголова, начален учител.

Безплатни тестове и уроци в "Дигиталната раница" на ученика през новата учебна година

На празник като на празник - точно в 10.00часа в най-голямото столично училище - 18-о, прозвуча химнът и беше издигнат националният флаг. Сред гостите бяха служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов, както и посланиците на Япония, САЩ и Мароко, заради езиците, които се учат тук. Първият звънец удари министърът и 168 първокласници поеха към първия си училищен чин.

Новата учебна година започва присъствено както и предишните по време на ковид. Просветното министерство обаче обяви, че при нужда отделни класове ще минават на онлайн обучение. Здравното ведомство пък препоръча отделните класове да не взаимодействат помежду си, да учат само в една стая, а в училищата да се влиза от няколко входа.

"Присъствено, особено тази година, защото ще мога да се опозная с новите ми съученици и по принцип не е много приятно като си сам вкъщи", коментира Явор, 8-и клас.

Емоция и вълнение в първия учебен ден за украинските деца у нас

Тази учебна година има опасност от онлайн обучение и по друга причина - ако училищата на газ не могат да платят сметките си и децата останат на студено. Ще поеме ли обаче държавата тези пари?

"Ние сме в бюджетна процедура и във връзка с индивидуализацията на ситуацията на всяко конкретно място ще се преценява по какъв ред в рамките на закона ще се преодолеят евентуалните, подчертавам, затруднения във връзка с икономическата ситуация в страната", каза Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката.

Радев: Очаквам следващият парламент и правителство да погледнат с още по-голямо внимание на българското образование

Мога да ви уверя, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на отопление, заяви президентът Румен Радев.

"Това, което ще направи правителството, е да осигури нормално присъствие, нормален учебен процес във всички училища в страната. Да не отклоняваме децата от присъствената форма на обучение, да не бъдат дистанционно и присъствено смесените форми. Ще се положат всички усилия да забравим кризите - здравни и енергийни", коментира и служебният премиер Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Правителството е направило необходимото за осигуряване на газовите доставки за училищата

Така - с обещания за решения започна новата учебна година в над 2300 български училища. И с надежда - да бъде по-добра и по-здрава от предходната. На добър час!

Репортери: Елиана Димитрова, Ирина Цонева, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири българки се класираха за четвъртфиналите на сингъл на турнира за жени от веригата ITF във Варна
Четири българки се класираха за четвъртфиналите на сингъл на турнира за жени от веригата ITF във Варна
Полицията прекъсна фен среща с влогъри заради огромно струпване на хора в столичен мол (Видео + снимки)
Полицията прекъсна фен среща с влогъри заради огромно струпване на хора в столичен мол (Видео + снимки)