НОВИНИ

Все още не е ясна причината за хранителното отравяне на децата от Спортното училище в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 15.09.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Още четири деца от Спортното училище в Пловдив са приети в Инфекциозна клиника със съмнения за хранително отравяне. Състоянието им обаче бързо се подобрява. Все още няма категорични данни каква е причината близо 70 деца да проявят сериозни стомашно-чревни проблеми. Резултатите от пробите на храната ще станат ясни следващата седмица, до тогава столът в Спортното училище няма да работи.

Учениците ще останат в инфекциозната клиника до пълното отшумяване на проблемите им.

"Те идват с обезводняване, многократни повръщания, диария, но децата са подобрени. Нищо не е категорично до получаване на микробиологичните резултати, но аз като се базирам на краткия инкубационен период, предполагам, че е салмонелна инфекцията", обясни доц. Олиана Бойкинова - началник на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Някои от децата, проявили по-леки симптоми, вече са добре и са отново на училище.

"Вечерта ми стана изведнъж лошо и съответно отидох при възпитателя и той ми оказа първа помощ в болницата и доктора ме видя и каза, че съм за домашно лечение, че нещо от храната е станало.

- Какво яде в стола?

- Кюфтета по чирпански ядох на обяд, а вечерта бутче със салата и сини сливи", разказа Мустафа Исов - 10-и клас.

Сред децата със стомашни оплаквания обаче има и такива, които не са се хранили в стола. Затова са взети проби и от питейната вода.

"Търсим неизчистени въпроси, доизясняваме казусите, днес сме извикали собственика на фирмата, ще изискаме от него пълна дезинфекция на обекта, с дезинфектанти, които имат по-продължително действие", заяви д-р Иван Шиков, директор на БАБХ-Пловдив.

Ако се докаже, че причина за отравянето на децата е храната, фирмата ще бъде глобена от 4000 до 10 000 лева, а столът ще бъде затворен. Тогава обаче изхранването на децата остава под въпрос.

"Липсва стола на нашите ученици, столът е топлата храна, контролирано готвената храна е изключително важно за нормалния учебно-тренировъчен процес", обясни Ружка Генова- директор на Спортно училище - Пловдив.

От фирмата, която стопанисва стола, отказаха всякакъв коментар.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Мицова стартира с победа на турнир по бадминтон в Белгия след обрат
Мария Мицова стартира с победа на турнир по бадминтон в Белгия след обрат
Акция срещу търговията с вот се проведе и в Симеоновград
Акция срещу търговията с вот се проведе и в Симеоновград