НОВИНИ

Атанас Пеканов: Ще предложим увеличение на пенсиите и учителските заплати в новия бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 07.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на пенсиите и повишение на учителските заплати, но разточителните доходи за държавата не могат да продължат прекалено дълго. Това заяви в "Панорама" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има приоритети, по които може да се намери консенсус, но за тях ще трябва и работещ парламент:

"На първо място - устойчиви публични финанси, но и политика по доходите, повече социална защита, повече адресиране на социалните неравенства. Служебният кабинет ще предложи бюджет с 12% увеличение на пенсиите, повишение на учителските заплати. Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи за държавата, например по отношение на бизнеса - трябва да помагаме на най-уязвимите", заяви Пеканов.

На второ място е съдебната реформа, която не е нещо абстрактно и не трябва да се правят кръгли маси за провеждането ѝ, коментира още той.

"Тя на първо място е условие по Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват условията по ПВУ, както и очакванията на европейските ни партньори нещо да се движи по тази линия. Това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне за темата Шенген".

Другият основен приоритет е образованието - България може да бъде сред първите в редица научни дисциплини, спортове и други, заяви Атанас Пеканов.

За осем месеца мандат служебното правителство е било длъжно да кажем за всички проблеми, които дошли отпреди посочи още вицепремиерът.

"Да, разходите през миналата година бяха повишени повече от нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ние ще предложим такъв вариант, с който се надяваме да ги затворим. По темата за еврозоната - там парламентът беше спирачката. По същия начин и законите за Плана за възстановяване и устойчивост".

Той призова новия парламент бързо да разгледа и приеме оставащите 12 закона по ПВУ, за да можем да получим следващия транш от 724 млн. евро.

По думите на Пеканов инфлацията спада.

"В момента фокусът е върху храните. Правим първи стъпки, има успокоение. Има начин с по-меки мерки да се постигне това, има начин и с по-агресивни като в други страни. Ние за момента използваме по меките мерки, не искаме напълно да унищожаваме пазарната икономика и конкуренцията".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск пропусна процесията на Разпети петък
Папа Франциск пропусна процесията на Разпети петък
Локомотив Пд се върна към победите след домакински успех срещу Септември
Локомотив Пд се върна към победите след домакински успех срещу Септември