Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Доколко може да поевтинеят основните храни при таван на надценките?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:12, 07.04.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

17 основни вида храни да се продават с максимална надценка от 10%. Това предвижда проект на Закона за надценките на хранителните продукти, който беше публикуван днес за обществено обсъждане. Храните са от т. нар. малка потребителска кошница и са от първа необходимост. Те се определят от министъра на икономиката след съгласуване със земеделския му колега.

На практика това означава, че например ако килограм кашкавал е влязъл в голямата хранителна верига на цена от 15 лв., то той трябва да бъде продаван на дребно с надценка от 1.50 лв. Това обаче няма да важи за всички видове кашкавал във веригата, а за минимум един вид от предлаганите. Ще можем да разпознаем този непромоционално намален кашкавал по специалния етикет, с който трябва да бъде обозначен.

Списъкът с храни включва основни продукти, които често слагаме на масата - сред тях брашно, хляб, месо и млечни продукти. Присъстват и храните за кърмачета. Те не трябва да са имитиращи продукти. Всичко това ще важи за големите търговци и няма да засегне малките магазини. Ще се следи за спазването на правилата и нарушителите ще бъдат санкционирани.

Списъкът ще може да се допълва или намалява, но проектозаконът се посрещна с доза песимизъм от някои хора.

Проектът предвижда търговецът да определя минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Продуктите трябва да са поддържани в достатъчно количество в магазините, но при изчерпване, трябва да се предлагат други от същите видове.

От Сдружението за модерна търговия са против предложението на икономическото министерство за надценките на храните

"Идеята ни е от една страна да не се намесваме грубо на пазара, от друга страна да гарантираме на потребителите достъпност поне на тези продукти от първа необходимост", обяснри министърът на икономиката Никола Стоянов.

Нормативният акт ще се прилага за срок от 6 месеца и само за търговци с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв., които предлагат за продажба на дребно храни. Мярката се налага заради ситуацията в търговията на дребно в момента, която от Министерството на икономиката определят като крайна.

"Тъй като на едро вече три седмици цените на много стоки падат, повечето от суровините падат рязко, а на дребно цените продължават да стоят такива. Слава Богу вече почти не растат, но и не намаляват", каза още Никола Стоянов.

От КНСБ коментираха, че е логично да има таван на надценката.

"Това са стоки, които колкото да им нараства цената, търсенето не намалява. Колкото и да намалява вашият доход и колко да поскъпва хлябът, хлябът и 20 лв. да стане, хората няма да спрат да си купуват хляб. И поради тази причина трябва да има някакъв стопер. Мисля, че това е адекватна мярка, която би помогнала пазарът да се уравновеси", обясни Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

За определените хранителни продукти търговците няма да имат право да издават фактури за обратно начисляване. За спазването на закона ще следи Комисията за защита на потребителите. При нарушения търговците ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за миналата година. А от Сдружението за модерна търговия заявиха, че са против всякаква намеса в свободната търговия, която е прердпоставка за изкривяване на пазара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Плаване към ледения юг" - първи епизод от поредицата на БНТ
"Плаване към ледения юг" - първи епизод от поредицата на БНТ
Проевропейските ценности, а не чий е мандатът, са важни сега, казват подписали апела за съставяне на правителство
Проевропейските ценности, а не чий е мандатът, са важни сега, казват подписали апела за съставяне на правителство