НОВИНИ

Среща Лавров - Чавушоглу: Активни дипломатически совалки между Москва и Анкара

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:56, 07.04.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Мирни преговори в Украйна са възможни само, ако те установят нов световен ред. Това заяви руският външен министър след среща с турския му колега в Анкара.

Освен войната в Украйна и зърнената сделка, двамата първи дипломати са обсъдили и ролята на Росатом в изграждането на атомната централа в Южна Турция. Церемонията по откриването ѝ е в края на месеца и според медийни публикации на нея е възможно да присъства и руският президент.

Април се оказва интензивен за дипломатическите совалки между Анкара и Москва. Преди три дни в руската столица се проведе среща между заместник външните министри на Русия, Турция, Сирия и Иран.

Вчера Кремъл потвърди, че Владимир Путин се е срещнал с говорителя на турския президент.

На днешните разговори в Анкара със Сергей Лавров, турският първи дипломат потвърди ролята на Турция на посредник между Киев и Москва и изрази безпокойство от евентуалното ескалиране на войната през пролетта.

"Турция винаги е казвала и ще продължи да казва, че в тази война няма победители и победени. Само справедливият мир може да сложи край на тази война и нашите усилия са насочени към това. Ще продължим нашата балансирана принципна политика по този въпрос", заяви Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция.

Руският първи дипломат постави условие за мирни преговори.

"Евентуалните мирни преговори между Русия и Украйна трябва да бъдат изградени върху принципите на нов световен ред, от който всички се нуждаем вместо еднополюсен модел. Вместо ред, основан на хегемония", заяви Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Москва се съгласи на удължаване на зърнената сделка само до средата на май. Лавров заплаши, че Русия ще напусне споразумението, ако не бъдат премахнати "пречките" за износ на руски торове и зърно. Анкара подкрепи искането на Москва.

Кулминацията на дипломатическите совалки между Турция и Русия вероятно ще бъде на 27 април, когато ще бъде открита първата турска атомна централа. Двете държави договориха изграждането на централата през 2010-година. Тя ще покрива около 10 процента от потреблението на енергия в страната.

Първият блок ще бъде пуснат в експлоатация още тази година, а останалите три - до 2026 г. Централата ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша временно прекратява вноса на украинско зърно
Полша временно прекратява вноса на украинско зърно
Григор Димитров срещу сензацията Бен Шелтън на старта в Монте Карло
Григор Димитров срещу сензацията Бен Шелтън на старта в Монте Карло