НОВИНИ

Обвиняеми по казуса "Nexo" са в Белград, Гешев допусна среща с Цветан Василев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:34, 07.04.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обвиняеми по аферата "Нексо" кацнаха в Белград с полет от Дубай. Според главния прокурор Иван Гешев, вероятно става въпрос за среща с бизнесмена Цветан Василев.

Прокуратурата вече е изпратила заповед за задържането в Сърбия на Антони Тренчев и Коста Кънчев - собствениците и основни обвиняеми по разследването срещу компанията.

Искаме от Сърбия да арестува Антони Тренчев и Коста Кънчев от Nexo

Според източници, близки до разследването, Антони Тренчев и Коста Кънчев са кацнали в Белград снощи - час пред полунощ с полет от Дубай.

" -При Цветан Василев ли кацат в Белград?
- Не, сигурно са на разходка с лодка по Дунав. Аз нямам съмнение с кой ще се виждат в Белград. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, Овидиу от Швейцария. Чакаме може би Къро от ЮАР, може би чакаме някои политици, които знамето им е съдебна реформа, а сигурно несъзнателно обслужват всички тези хора. Да си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите - кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите, компрометиране на магистрати и работещи. Това, разбира се, е шега, но тъжна шега", каза Иван Гешев, главен прокурор на Република България.

Nexo: Антони Тренчев и Коста Кънчев не са издирвани нито от Интерпол, нито от Европол

По непотвърдена информация от Софийска градска прокуратура са изпратили превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на двамата обвиняеми за 72 часа. За момента, обаче, не е ясно дали сръбските власти ще уважат искането на българската държава, тъй като при проверката двамата са обяснили, че ще напуснат Сърбия днес следобед.

Според източници на "По света и у нас" Антони Тренчев и Коста Кънчев е трябвало да напуснат Белград с полет за Дубай в 14 часа. Към момента няма информация дали е предприето действие от властите в сръбската столица.

От Nexo заявиха за БНТ, че пътувания, част от служебните задължения на мениджъри на световна компания, не могат да бъдат превръщани в информационен повод.

Според разследващите разкритията до момента показват симбиоза между разследвани у нас лица, които ползват общи посредници , за да синхронизират действията си срещу държавното обвинение с помощта на лобисти както в Европа, така и в САЩ.

Имената на Цветан Василев и Красимир Каменов - Къро са замесени и в разследвана за престъпен заговор за елиминиране на магистрати и полицаи.

Образувано е производство за ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители

Днес от прокуратурата разпространиха нови записи и снимки на чатове, където се обсъждат методи за компрометиране и отстраняване на служители. Един от записите е на разговор между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да допусне да се оказва натиск върху магистрати и служители на МВР. Според Гешев страната се намира в „най-безпрецедентната криза”, а тези, които би трябвало да поемат отговорност, през последните две години предлагат само избори.

"Ясно е, че все повече обект на атака ще е българската прокуратура и тези, които работят. Това, което виждам, е говорене за реформи, срещу които стои разруха", коментира Гешев.

Според разследващите престъпната група е действала от 2020 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Барселона са готови да предложат договор на Меси за срок от един сезон
От Барселона са готови да предложат договор на Меси за срок от един сезон
Реакциите на парламентарните партии след отказа на ПП-ДБ да подкрепи ГЕРБ-СДС
Реакциите на парламентарните партии след отказа на ПП-ДБ да подкрепи ГЕРБ-СДС