НОВИНИ

Бебето от Благоевград е получило фрактурата на крака дни преди установяването ѝ, твърдят медици

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 07.04.2023
5729
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

На третия ден, след като стана ясно, че бебе е прието в болница със жълтеница, а е изписано със счупен крак, днес от болницата в Благоевград проговориха.

Директорът на лечебното заведение доктор Огнян Митев обяви, че 20 дневното бебе е имало фрактура дни преди тя да бъде установена от лекарите.

Проверката по случая продължава, а ако бъде доказана вина на медицинско лице за травмата, то ще понесе наказателна отговорност и ще бъде уволнено. Назначената съдебно-медицинска експертиза от страна на прокуратурата в Благоевград трябва да даде отговор на това от кога детето е било със счупена бедрена кост и кой е виновен за фрактурата. Остава и въпросът как и защо родителите не са били уведомени за фрактурата и слагането на гипса в болница в друг град.

Пет дни след постъпването му в болница неонатолог установява, че дясното краче на бебето е подуто. Направена му е снимка показваща счупване на бедрената кост. Спешно е закарано в „Пирогов".

"За мен е прецедент - най-здравата кост в човешкото тяло. При новородено, при които новородени костите са пластични, това трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо и то в отделението - да бъде счупена, дислоцирана и така нататък. Ние работим заедно, казах ви, с някои от 30 и повече години, не мисля, че има нещо което укриват", заяви доктор Огнян Митев, директор на МБАЛ Благоевград.

В документ, издаден от „Пирогов", е описано състоянието на детето и е посочено, че фрактурата е с давност около седмица.

"В даден момент - при повиване, при движение на бебето, тоест вече след като я има фрактурата, с малко усилия от страна на бебето, в смисъл завъртане или повиване от страна на персонала, е възможно тя да се дислоцира", коментира доктор Огнян Митев, директор на МБАЛ Благоевград.

Близките на бебето, твърдят, че са го довели за хоспитализация в болницата, без други проблеми освен жълтеницата.

"Да, тука е станало - ние го докарахме само с жълтеница и на петия ден се обаждаме, не даваха да го виждаме и на петия ден ние се обаждаме, да питаме как е Боби и те не дават обяснение, думат че е на „Пирогов"", разказа майката на бебето Вера Георгиева.

"Това трябваше да се уточни на първия ден още, ако е имало нещо - не може на петия ден. Обяснението е едно - или е изпуснато, или просто от злоба завъртян е крака", смята Надка Рускова - баба на бебето.

От болницата в Благоевград признаха, че е тяхна грешка, че не са уведомили родителите, за транспортирането на бебето до „Пирогов".

Служителят, който не е информирал семейството, ще бъде наказан.

Камери за видеонаблюдение има само в стаята за новородените, но не и в помещението, в което е било настанено бебето.

От районната прокуратура, продължават работата по случая. Все още има много неизяснени обстоятелства, но не е установено виновно поведение на конкретно лице. Родителите на 20-дневното момченце не са разпитани.

Владислава Миланова/Иван Терзиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел засили военното присъствие по границите с Ливан и Газа след размяната на въздушни удари
Израел засили военното присъствие по границите с Ливан и Газа след размяната на въздушни удари
От Барселона са готови да предложат договор на Меси за срок от един сезон
От Барселона са готови да предложат договор на Меси за срок от един сезон