НОВИНИ

Проевропейските ценности, а не чий е мандатът, са важни сега, казват подписали апела за съставяне на правителство

bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 07.04.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Велизар Шаламанов и Владимир Кьсов, които са сред интелектуалците и обществениците, подписали апела за съставяне на проевропейско правителство в рамките на 49-ия парламент, коментираха в "Още от деня", че няма значение с кой мандат и под каква форма ще се състави правителство, но е важно то да отстоява приоритетите, които да оставят България в руслото на европейските ценности.

"С изключение на Възраждане, и по отношение на темата с еврозоната и войната с Украйна - и БСП, другите партии досега са заявявали нееднозначно подкрепата си към тези приоритети. Тука думата коалиция не се употребява. Нужно е мнозинство. Крайно време е политиците да поемат своята част от отговорността.

Лично аз сложих подписа си със съзнание за отговорността, която имаме всички ние, които сме работили за влизането на България в ЕС и НАТО, развитието на една европейска държава, защото има много доказателства, че рискът да бъдем отклонени от този европейски път нараства с всеки избор и с всяко ново служебно правителство, особено в контекста на бушуващата война и основните промени, които настъпват. В точките, които казват за какво апелираме, няма нищо за кой мандат, кой ще реди правителството, а че трябва да има ясни приоритети и избран човек, който се ползва с доверие", посочи Велизар Шаламанов

Според Шаламанов всички партии в 49-ия парламент с изключение на "Възраждане" и, по отношение на еврозоната и войната в Украйна - и БСП, изповядват проевропейски ценности.

Над 100 интелектуалци поискаха да бъде сформирано правителство

Според Владимир Кисьов политиците, споделящи тези ценности трябва да се съберат и да излъчат фигура, която има високо доверие. Лидерите на партиите трябва да отстъпят назад.

"Тревогата, която съществува у нас, че всичко, което е постигнато до този момент, го тласкаме назад с едни такива позиции за мандати. Кой пръв, кой втори - няма значение, тука става въпрос, за проевропейско правителство, което да осъществи нещата, необходими на нашето общество да се развива.

Срамота е, срам ме е, че познавам голяма част от тези хора, които твърдят, че няма да съставят правителство. Атанасов споменава, че на следващите избори очакват по-високи резултати...а бе дайте да оправим нещата външнополитически, да си влезем отново в релсите, в които сме призвани да бъдем, в които нашите майки и бащи са мечтали за това, ние мечтаехме за това, а изведнъж някой ще ни каже: "Към Евразия отново" - ами не щем там", заяви Владимир Кисьов.

Целия разговор вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доколко може да поевтинеят основните храни при таван на надценките?
Доколко може да поевтинеят основните храни при таван на надценките?
"Възраждане" внесе в парламента 590 000 подписа за референдума за еврото
"Възраждане" внесе в парламента 590 000 подписа за референдума за еврото