НОВИНИ

Всички 31 РИК ще трябва да отговорят на ЦИК за несъответствията при повторното въвеждане на резултатите от вота

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 07.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК реши да изпрати писма до всички районни избирателни комисии заради несъответствията при повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните комисии и множеството установени грешки след изборите на 2 април.

До 11 април РИК-овете трябва да отговарят защо са допуснали приемане на секционни протоколи, за които е установено, че има грешки и са сработили контроли.

В "Още от деня" коментар направи Калоян Сухорков, председател на 16 РИК - Пловдив, където имаше най-много сгрешени протоколи.

"Контроли сработват винаги, когато някое от математическите изчисления, които следва да бъдат извършени в секционния протокол, не са извършени коректно. Контроли могат да сработят само на аритметични действия. В РИК 16 наистина имахме немалък брой протоколи с грешки, но в крайна сметка СИК-овете се бяха справили с основната си задача - да установят изборния резултат и да го пренесат като такъв в секционния протокол. Те не се справяха с математическите изчисления."

В Пловдив не се е налагало да се събират комисии и да се прави ново установяване на резултати, тъй като грешките са в математическата част на протокола, а не в разпределението по кандидатски листи, уточни Сухорков. Всички грешки вече са отстранени.

"Това се дължи на двойния протокол, който СИК-овете трябваше да попълват и паралелното преброяване на хартиените и на машинните бюлетини. Има контроли, които сработват по отношение на сбор хартиени бюлетини, на сбор машинни бюлетини, но няма контроли, които да сработват за общия сбор - както в протокола на СИК, така и в този на РИК".

Теоретично е възможно членовете на СИК-овете да са преброили грешно нечий глас, но няма орган, който може да установи това, освен ако резултатът от вота не бъде оспорен, коментира Сухорков.

"Трайната съдебна практика у нас сочи, че ако секционният протокол е съставен при липса на жалби и сигнали за някакви нарушения, ако установяването на резултата се е провело при спокойна обстановка, която не е имало спорове дори между състава на СИК и представителите на отделните политически партии, съдът никога не си е позволявал да вземе пролята а СИК, да отвори чувалите и да брои гласове".

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на здравето: Румен Радев удостои с държавни отличия изявени медици и здравни специалисти
Световен ден на здравето: Румен Радев удостои с държавни отличия изявени медици и здравни специалисти
Nexo: Антони Тренчев и Коста Кънчев не са издирвани нито от Интерпол, нито от Европол
Nexo: Антони Тренчев и Коста Кънчев не са издирвани нито от Интерпол, нито от Европол