НОВИНИ

Полша временно прекратява вноса на украинско зърно

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:03, 07.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Полша прекратява временно вноса на украинско зърно, за да смекчи спада на вътрешните цени, но транзитът през нейна територия остава в сила, съобщи министърът на земеделието Роберт Телус.

Той е на поста от един ден след като неговият предшественик подаде оставка заради протести на полските фермери срещу обезценяването на тяхната продукция. Транзитът на украинско зърно ще бъде наблюдаван внимателно за да се гарантира, че то не остава в Полша, уточни Телус след разговори с украинския си колега.

Фермерски протести срещу украинския внос днес имаше и в Румъния, където се оплакват от ценовия срив - над 100 евро на тон.

"Говорим за нелоялна конкуренция в Европейската общност. С това определение са съгласни и нашите полски, унгарски и български колеги. Знам, че украинските колеги също трябва да продават, но все пак това е нелоялна конкуренция", заяви Нику Василе- организатор на протеста.

Недоволството на земеделците: България ще настоява за промени в регламента за внос от Украйна

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от продукцията в Евросъюза, остава в източноевропейските страни заради логистични проблеми, от което страдат продажбите на местните фермери, посочва Ройтерс.

Миналия месец лидерите на пет държави членки, включително България, се обявиха пред Еврокомисията за връщане на митата за украинско зърно, ако не бъде намерен друг начин за спиране на селскостопанския внос от Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никол Тодорова води в многобоя при девойките след първия ден на "София Къп"
Никол Тодорова води в многобоя при девойките след първия ден на "София Къп"
Среща Лавров - Чавушоглу: Активни дипломатически совалки между Москва и Анкара
Среща Лавров - Чавушоглу: Активни дипломатически совалки между Москва и Анкара