НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Броенето" - какво се обърка с протоколите от изборите

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 07.04.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Неотчетени гласове и приети протоколи с неизяснени действителни гласове е установила ЦИК. Това съобщи за БНТ заместник-председателят на Комисията Росица Матева. Това още веднъж повдига темата за нивото в секционните комисии - най-важното място за резултатите от вота.

Ивалена е председател на комисия, а Тереза - заместник-председател в 24 многомандатен район в София. Изборният им ден започва в 7.00, гласуването е машинно и с хартиени бюлетини. В изборната секция на Ивалена гласуват 316 души.

"Със сигурност в отчитането на изборния ден, там е най-важно да сме внимателни. Доста хора са го казвали - не е важно как се гласува, а кой брои", казва Ивалена Томова.

Как се броят гласовете ни?

В края на деня комисията на Ивалена започва броенето. Няколко пъти то прекъсва с дебат дали дадени бюлетини могат да се приемат за валидни. Членовете на комисията подхождат по-либерално, въпреки мнението на председателката, че бюлетината не отговаря на стандартите, за да е валидна. Попълването на протокола продължава дълго - почти два часа - заради сверяване на числата с електронен протокол - опция, която РИК препоръчва за по-точни калкулации. Заради това, че пропускат такава проверка, стотици членове на СИК-ове вече са на опашка пред Районната комисия. Голяма част от тях с неточно попълнени протоколи, които се налага да поправят на място.

"Натрупват се грешките, защото стават прекалено много контролите, прекалено дълго е и времето", споделя Тереза Мънгова.

"И в ЦИК установяваме, че има неотчетени гласове за определени партии и коалиции, но няма как да поправим ние тези данни, защото поправяме само грешки в пресмятането и несъответствие при въвеждането", каза Росица Матева - заместник-председател на ЦИК.

При съмнение за неточно отчитане и грешки, задължение на РИК е да отвори чувала на секцията и да преброи отново бюлетините. Оказва се, обаче ,че има грешки и в данните, които РИК подават към ЦИК, въпреки сработотилите контроли при обработката.

"Приети са за първи път толкова много протоколи с неизяснени действителни гласове, което е недопустимо да се случва. Повече от 20 протокола, не смея да кажа точно колко са, но доста протоколи са приети по този начин", обясни Росица Матева.

За Тереза неяснотите са повече при видеонаблюдението. Голяма част от СИК-овете бяха объркани - какво точно да заснемат и как. Някои не успяха, други са правили по няколко записа. Това пък поставя въпроса какво се е случвало, когато камерата е спирала.

Ивалена и Тереза, освен участници в изборния процес, са част от група студенти на преподавателя по изборни системи Ваня Нушева. Преди този вот изследват 1/3 от протоколите от изборите през април 2021 година, когато отново се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. В официалните протоколи, качени на сайта на ЦИК, студентите откриват близо 36 000 поправки и грешки.

"Какво означава това - че средностатистическите грешки в един протокол са около 9 - 10. На практика ние имаме само 12% от секциите от протоколите, в които няма никакви грешки и поправки", обяснява Ваня Нушева - преподавател по изборни системи - СУ "Св. Климент Охридски".

Какви са причините за големия брой грешки в протоколите? Защо партиите предлагат за членове на СИК неподготвени хора? Ефективно ли е обучението и какви промени са нужни в изборните правила, за да е правилно преброен всеки наш глас. Гледайте "Броенето" - част от рубриката "В кадър".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд се върна към победите след домакински успех срещу Септември
Локомотив Пд се върна към победите след домакински успех срещу Септември
Петър Мицин триумфира на 200 метра бътерфлай по време на Държавното отборно първенство по плуване
Петър Мицин триумфира на 200 метра бътерфлай по време на Държавното отборно първенство по плуване