НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 13.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Корупцията по високите етажи на властта продължава да е проблем според доклада на Европейската комисия по една проста причина. Очевидно прокуратурата в България не разследва и не обвинява лица, които са замесени в корупционни престъпления. На първо място трябва да се реформира прокуратурата така че да започне да разследва и да обвинява хората, които заслужават това, а не хора с множество обвинения и извършили престъпления да се разхождат по улиците с големи коли и да убиват мирни граждани", каза Атанас Славов от "Демократична България" в "Още от деня".

Относно коментара на главния прокурор по отношение на новия закон за антикорупционната комисия, че отсъстват юридическите аргументи в него, Славов смята, че Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет. "Гешев не е дал нито един юридически документ за каквото и да било, а говори политически", заяви Атанас Славов.

Славов смята, че предложението на мнозинството в парламента за приемане на нов закон за антикорупционната комисия с разследващи правомощия на инспектори в комисията е стъпка в правилната посока.

"Дава се възможност за специализация на хора със специални умения да могат да разследват корупционните престъпления и да могат да го правят по такъв начин, че в прокуратурата да пристигат достатъчно готови разследвания, за да не може тя реално да си измива ръцете и да казва, че събраните доказателства не отговарят на някакви изисквания", обясни Славов. И подчерта: "Ако прокуратурата отказва да образува производство, да може тези откази да бъдат обжалвани", допълни Атанас Славов.

Той каза още, че "Демократична България" е заела отговорна политическа позиция, казвайки, че ще опита да състави кабинет, ако получи мандат от президента с активното участие на "Продължаваме промяната".

Атанас Славов добави, че ДБ ще проведе преговори с досегашните коалиционни партньори и с напусналите коалицията "Има такъв народ", като подчерта, че това е отговорното политическо поведение в момента.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Няма шанс този парламент да излъчи работещо правителство
Костадин Костадинов: Няма шанс този парламент да излъчи работещо правителство
Йонас Вингегаард облече жълтата фланелка след победа в 11-ия етап на Тур дьо Франс
Йонас Вингегаард облече жълтата фланелка след победа в 11-ия етап на Тур дьо Франс