НОВИНИ

Михал Камбарев, ПП: Ако се състави кабинет, който не приеме ключовите реформи, няма никакъв смисъл

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 13.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ако се състави кабинет, който не може да приеме ключовите антикорупционни реформи, то от това няма да има никакъв смисъл, а обстановката у нас ще се усложни още повече. Това коментира в "Още от деня" председателят на Комисията за Борба с корупцията Михал Камбарев, който е от ПГ на "Продължаваме промяната".

По думите му позицията на най-голямата парламентарно представена формация у нас остава непроменена - готови са да работят по програмата за управление, която са предложили и ще подкрепят мнозинство, което е готово да приеме реформата за КПКОНПИ с Бойко Рашков начело и законопроектите, които касаят отпускането на средства по Плана за възстановяване.

"Нашата позиция остава непроменена - ако имаме подкрепата на 121 депутати на тези закони, ние сме с тях. Това, което не приемаме, са преговори с Борисов, Пеевски, Костадинов и Трифонов. Какви вътрешни рокади ще бъдат правени и как ще се подреди евентуален кабинет, това вече е втора стъпка и разговор за друго ниво", каза Камбарев.

Камбарев отхвърли критиките на главния прокурор Иван Гешев към новия антикорупционен закон и изтъкна, че тезата, че подобен закон би могъл да се използва като "бухалка" е омоним.

Иван Гешев със становище срещу Законопроекта за противодействие на корупцията

"Антикорупционния закон ще реши част от проблемите с корупцията, другата част ще се реши от съдебната реформа, затова трябва да работим и по двете вертикали. Законът не може да се превърне в бухалка. Това, което този закон прави, е да въвежда балансиращи елементи. Освен ролята на разследващ инспектор, въвежда и механизми за балансиране между антикорупционния орган и парламентарната комисия за борба с корупцията. Така че тезата, че този закон е бухалка, е буквално омоним. Трябва да спрем да отваряме политически чадъри върху определени хора, защото това създава една предпоставка за един отбран кръг от недосегаеми, които си мислят, че могат да правят каквото си искат - дали да шофират с 200 км/ч или да вкарват тирове с неясно съдържание през границата", заяви Камбарев.

Камбарев се обяви твърдо против връщането на гласуването с хартиени бюлетини. Според него машинният вот предпазва от изборни манипулации, защото вероятността да се манипулира машина е в пъти по-трудно отколкото хартиена бюлетина.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йонас Вингегаард облече жълтата фланелка след победа в 11-ия етап на Тур дьо Франс
Йонас Вингегаард облече жълтата фланелка след победа в 11-ия етап на Тур дьо Франс
Оставиха за постоянно в ареста пияната шофьорка, която помете две коли и патрулка
Оставиха за постоянно в ареста пияната шофьорка, която помете две коли и патрулка