НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Пропорционалната система дава по-добро представителство на различни интереси

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 23.04.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в Изборния кодекс бяха приети на първо четене в парламента.

В няколко посоки са промените. На първо място въвеждане на възможност за гласуване по пощата за българските граждани извън България. За да може всички български граждани, които трайно се намират извън пределите на страната, ефективно да упражняват своето право на глас. Самата Конституция предвижда, че всеки български гражданин, където и да се намира, има всички права и задължения по силата на Конституцията. Досега това основно конституционно право не е осигурено адекватно за българските граждани, каза в "Още от деня" депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

В момента по изчисления на сериозни неправителствени организации и аналитични центрове контролираният и купен вот в България е между 300 000 и 600 000 гласа. Разкритията на МВР и прокуратурата са само за няколкостотин гласа. И в момента има манипулация на вота, която не се разследва адекватно. А купеният вот е сериозен порок, допълни Славов.

Той посочи, че има възможност между първо и второ четене да се правят допълнения във внесения законопроект.

"Има мотивирани народни представители и групи, които не искат повече от същото. Това е силната заявка на този парламент. За съжаление вероятно ще е кратък този мандат. От тази гледна точка е важно да се направят онези промени, които решително ще променят сегашната практика, без обаче да поставят в риск предстоящия вероятно съвсем скоро нов парламентарен вот. Така че този баланс между обществени очаквания и сигурност е важно да бъде намерен в парламента", каза още депутатът.

Подчерта, че "Демократична България" винаги е застъпвала тезата, че един добър преференциален елемент в пропорционалната система е по-добрата система.

"Чисто математически и от гледна точка на легитимност пропорционалната система дава по-добро представителство на различни интереси".

Славов каза, че никога не е застъпвал тезата за мажоритарната избирателна система.

Надявам се, че новите сили в парламента ще имат мнозинство за приемане на тези промени, които бяха обещани и за които бяха поети ангажименти пред гражданите, коментира още той. И обърна внимание, че законодателството трябва да се прави спокойно и с разум.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов проведе разговор с посланика на Франция Флоранс Робин
Бойко Борисов проведе разговор с посланика на Франция Флоранс Робин
Шиникова е на 1/2-финал в Португалия
Шиникова е на 1/2-финал в Португалия