Коалицията ГЕРБ-СДС ще поиска оставката на Мая Манолова от Комисията по ревизия

от БНТ
19:06, 23.04.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Коалицията ГЕРБ-СДС ще поиска оставката на Мая Манолова от Комисията по ревизия. Това стана ясно след брифинг в централата на партия ГЕРБ.

"Ще настояваме да се гласува това в зала. Причините - неадекватност, невъзможност да си изпълнява задълженията. Аз съм член на на тази комисия. Никой не ме покани. Нямаме нужда от Мая - полицая. Има по-компетентни от нея. Може да е Хаджигенов, Дончева или Капон", добави Тома Биков.

Теменужка Петкова заяви, че Мая Манолова днес е "нахлула" в "Булгартрансгаз", придружена от няколко народни представители.

"В тази група за нахлуване нямаше представители на политическа партия ГЕРБ, странно защо? Госпожа Манолова заяви, че иска да проведе разговори и да ѝ бъдат предоставени всички документи, свързани с реализацията на "Балкански поток" и тези документи трябва да ѝ бъдат предоставени до понеделник и то на електронен носител", каза енергийният министър в оставка.

По думите ѝ е странно защо е това настояване за предоставяне на цялата тази огромна по обем документация в електронен формат.

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира още Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като едно "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", каза още Теменужка Петкова.

В понеделник в 9.00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване на противоконституционен Мораториумът, който Народното събрание прие.

С голямо мнозинство: НС прие мораториум върху действията на правителството в оставка

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция, съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите от Народното събрание на партиите на промяната отново трябва да им се напомни", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според външния министър в оставка Екатерина Захариева въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Република България, нарушавайки принципа на правовата държава и на разделението на властите.

"С него де факто се ограничава дейността не само на Министерски съвет, а на всеки един държавен орган в тази държава, определен с Конституция и със закон. Давам пример, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, в Конституционния съд, който също е държавен орган, в съдебната власт, в президентството", допълни Екатерина Захариева.

По думите ѝ когато някой заявява, че е символ на промяната трябва да спазва Конституцията.

"За 3 дни това Народно събрание прие не по-малко от 3 противоконституционни решения", заяви Захариева.

Тя коментира напрежението в Чехия. "Считаме, че това е не просто шпионски скандал, но и нарушаване на суверенитета на държавата. Ние сме солидарни с Чехия", каза още Екатерина Захариева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шиникова е на 1/2-финал в Португалия
Шиникова е на 1/2-финал в Португалия
ГЕРБ върнаха мандата за правителство, Радев връчва следващия другата седмица (Обзор)
ГЕРБ върнаха мандата за правителство, Радев връчва следващия другата седмица (Обзор)