НОВИНИ

С голямо мнозинство: НС прие мораториум върху действията на правителството в оставка

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 22.04.2021
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка до създаването на следващ кабинет. Във фокуса попадат продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие.

Предложенията са две - на БСП и на "Изправи се! Мутри вън!". Те бяха обединени в едно, но последва спор кой е бил пръв. На мораториума се противопоставиха само от ГЕРБ, като не гласуваха, а по-късно на пресконференция съобщиха, че ще поискат тълкувателно решение от Конституционния съд за мораториума и подчертаха, че той засяга много сфери от икономическия живот, върху които може да има неблагоприятни последствия.

Мнозинство на ГЕРБ, БСП и ДПС промени предложение на "Демократична България" за процедура, която задължава главния прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца в правната комисия. По предложение на ДПС освен него ще бъдат изслушвани и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Решението за мораториума се взе след двучасова размяна на реплики коя формация е внесла първа искането си. БСП обвини трите нови партии в парламента, че са я саботирали и са позволили моделът Борисов да продължи да овладява цели сектори като отхвърлили миналия петък предложението им.

"Няма да допуснем да хвърлите върху БСП думи като - БСП саботира общия анти ГЕРБ фронт - било противоконституционно да се запише в едно общо решение за ревизията", заяви Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България.

Според "Изправи се! Мутри вън!" голяма част от назначенията в държавната администрация и в бордовете вече са се случили и затова предлагат спешни промени в някои закони, които да разрешат нови конкурси при нов кабинет.

"И ние от "Изправи се! Мутри вън!" предлагаме, вместо тук да спорим, затова кой пръв, кой втори, кой искал, да предприемем действия, за да бъде възстановена справедливостта". Ние не просто говорим, ние действаме", заяви Мая Манолова - председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

От ДПС подкрепиха мораториума със съмнението, че може да противоречи на Конституцията. "Демократична България" потвърдиха това.

"Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт. Веднъж вече Конституционният съд е отменил такъв мораториум. Аз не съм юрист и няма да споря с юристите. Може да има и друго тълкуване. Но поставям въпроса - може ли да има и такова тълкуване, че това е промяна в баланса на власти и че е неправилно", изтъкна Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

"Трябва да сме особено внимателни когато въвеждаме мораториум с решение на НС, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания, на които трябва да отговаря въведените мораториуми. Това са изисквания за пропорционалност, легитимност. Първоначално предложеното решение не отговаряше, на г-жа Нинова и БСП, не отговаряше на тези изисквания, поставени от КС", заяви Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

"Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно и това е ясно на всички в тази зала. Това са отнемания на правомощия от страна на законодателната власт от изпълнителната. Това няма значение обаче. Явно вече", посочи Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

От формацията на Слави Трифонов се противопоставиха на обвиненията на БСП.

"Категорично се противопоставяме от ПГ на "Има такъв народ" г-жа Корнелия Нинова да натоварва с политическа отговорност за четирите работни дни на това Народно събрание хората от "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ" и "Демократична България". Това, че вие, за толкова години, не сте се справили с тези назначения, г-жо Нинова, е ваш проблем", заяви Радостин Василев от ПГ на "Има такъв народ".

Промени в правилника на Народното събрание предизвикаха отново нажежаване на страстите. Мнозинство на ГЕРБ, БСП и ДПС по предложение на ДПС промени процедура, която беше идея на "Демократична България" и целеше да задължи главния прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца.

"Аз предлагам към това предложение да добавим председателите на ВКС и председателя на ВАС, и "тримата големи" да вървят в комплект и ще подкрепим това предложение", предложи Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Така, както сме ги подкарали по домова книга, г-н Хамид, да се възползваме от предимството на нашата парламентарна група ние имаме Арменски поп. Да викнем и него", призова Николай Хаджигенов от ПГ на "Изправи се! Мутри вън!"

"Венецианската комисия колкото и пъти да ви напише по някакъв начин, разбираме за вас, че главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС не са един и същ статут, вие не можете да го разберете. Видя се отново задкулисието, което досега крепеше главния прокурор като рохко яйце", заяви Стела Николова от ПГ на "Демократична България".

Не бе подкрепено предложението на "Изправи се! Мутри вън!“ да се позволи на депутати, изпаднали от парламентарни групи, да се присъединяват към други такива или да образуват нови.

Депутатите решиха още, че в пленарната зала трябва да присъстват 121 законотворци, за да се приеме закон или декларация. Досега този кворум беше нужен само за началото на заседанието. Народните представители отмениха и 10-дневната си великденска ваканция тази година.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" изрази загриженост от разполагането на руски сили по границата с Украйна
"Демократична България" изрази загриженост от разполагането на руски сили по границата с Украйна
Мирослав Киров: Посвещавам медала на семейството си
Мирослав Киров: Посвещавам медала на семейството си