НОВИНИ

ГЕРБ ще решава утре дали да върнат мандата

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 22.04.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще решава утре дали да върнат мандата, или да внесат проектосъстава на правителството начело с Даниел Митов за гласуване в Народното събрание. "Има такъв народ" отхвърлиха поканата за консултации с ГЕРБ-СДС днес, вчера "Демократична България" направи същото.

Тази сутрин от ГЕРБ-СДС изпратиха писмена покана за разговори с "Има такъв народ". Час по-късно от партията на Слави Трифонов също писмено им отговориха, че няма да се отзоват на покана. А Тошко Йорданов прочете пред медиите какъв е бил отговорът им.

"Още преди конституирането на настоящия Парламент ПП "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в предложените от Вас консултации", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Последва заседание на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която реши.

"Утре има Изпълнителна комисия на ГЕРБ и ние ще вземем решение по отношение на мандата. ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход. Утре сутринта ще вземем решение и ще го обявим. Днес няма да върнем мандата, утре ще се проведе заседание и ще решим вече точно какво да правим с мандата", заяви Даниел Митов - кандидат за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС.

Митов допусна, че може да има и предложения - проектокабинетът да бъде предложен на президента Радев, а след това и гласуван в пленарната зала. Обясни, че приема с уважение решението на "Има такъв народ", но уточни:

"Партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни, партии, които са се утвърдили във времето, стоят български избиратели и то много български избиратели. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време", заяви Даниел Митов.

На въпрос дали биха подкрепили проектокабинет на друга парламентарна група Митов отговори, че не биха гласували за кабинет с мандата на БСП. А за другите формации в парламента каза:

"Единственото, което знаем, е, че те си водят някакви задкулисни разговори. Какви са тези разговори, кой с кого ги води, какви имена се предлагат, никой не знае. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги е овладяло всичките тях", посочи Даниел Митов.

В туитър от Европейската народна партия изразиха пълна подкрепа за проектокабинета на Даниел Митов.

От "Има такъв народ" и днес не дадоха конкретен отговор ще се опитат ли да съставят кабинет.

"Някой колеги тук умират да останат в този парламент при всякаква цена, каквато и да е тя. Дали ще има служебен кабинет, дали ние ще върнем мандата или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро", каза Тошко Йорданов.

Ако проектокабинетът на ГЕРБ не бъде одобрен, вторият мандат ще бъде връчен на "Има такъв народ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Киров: Посвещавам медала на семейството си
Мирослав Киров: Посвещавам медала на семейството си
ГЕРБ ще иска тълкуване на КС за мораториума върху концесиите на кабинета в оставка
ГЕРБ ще иска тълкуване на КС за мораториума върху концесиите на кабинета в оставка