НОВИНИ

Спряна е работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй"

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 22.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тази нощ се е наложило спиране на работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй".

От електроцентралата са категорични, че авария няма. Задействането на защитната система е станало по време на рутинна операция.

От екоинспекцията извършват непрекъснати измервания на място, като няма засечени завишени стойности на радиация.

В момента се извършват всички необходими действия по възстановяване на работата на Пети блок, което се очаква да стане до края на деня.

От Министерство на енергетиката увериха пред БНТ, че опасност за населението от радиация няма. Гамафонът се движи в рамките на нормалното между 0.11 и 0.16 микросиверта.

"Днес сутринта на 22 януари в 1 часа и 16 минути блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система. Причината е сработване на защита при рутинни действия. Какво означава рутинни действия? При ежедневната работа на колегите от АЕЦ сработила е по протокол. Колегите работят по отстраняване на това нещо. Това, в което искам да ви уверя, че както за гражданите, така и за енергийната система, няма абсолютно никаква опасност и радиационният фонд, и балансът в системата са в необходимите рамки", каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Информацията за спирането на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" потвърди в студиото на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламента. Той заяви, че информацията, която има, е от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй".

В 1.17 ч. при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото, категоричен е депутатът.

За БНТ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов обясни, че става въпрос за рутинна процедура и няма нищо необичайно за Централата. Увери също, че няма опасност от радиация и какъвто и да е риск за населението.

В официалния сайт на АЕЦ "Козлодуй" излязоха с официално съобщение по случая:

"На 22.01.2020 г. в 1 часа и 16 минути Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми.Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции.
Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.
В момента се извършват подготвителни дейности за пускане на блока, което се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване, допълват от Централата.

От ЕСО съобщиха за БНТ, че недостигът на електроенергия от спирането на реактора е компенсиран с други производствени мощности на ток и няма опасност за енергийния баланс на страната, нито пък са застрашени обществените и частни потребители.

Няма опасност от радиация заради спирането на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност и от прекъсване на тока

От Министерството на енергетиката са разпоредили незабавна проверка в АЕЦ "Козлодуй" за причините, довели до автоматичното изключване на енергоблока. В нея освен експерти на ядрената централа, участват експерти от Министерството на енергетиката и от Агенцията за енергийно регулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Александровска: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно
Директорът на Александровска: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно
Франция ще иска задължителен отрицателен PCR тест за пътници от ЕС
Франция ще иска задължителен отрицателен PCR тест за пътници от ЕС