НОВИНИ

Зрителски сигнал: В Брегово и Ново село без ток за часове, без предупреждение

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 22.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

От чести прекъсвания на тока се оплакаха жители на две общини в област Видин. До сега нямат решение и са готови да търсят правата си по съдебен ред.

Десетки домакинства в общините Брегово и Ново село остават за часове без ток, без предупреждение. Проблемите са от седмици. Казват, че правата им като потребители са нарушени.

В община Ново село освен домакинствата, без ток и алтернатива за отопление за ден и половина останали социални заведения.

Нямаше как да направим топла храна и да раздадем на тези хора. Трябваше да подсигурим суха храна, която не се знаеше за колко време, обяснява Деяна Стоянова, заместник-кмет на община Ново село.

Опитите за връзка с електроразпределителното дружество се оказали трудни. Екипът ни потърси за коментар ЧЕЗ, които отговориха, че прекъсванията на електрозахранването в Брегово и Ново село са в резултат на тежките метеорологични условия в началото на годината - снежни затрупвания, обледяване на проводници и паднали високи дървета, а екипите на компанията са работели денонощно. Извършена е профилактика на мрежата, но има атмосферни условия, на които проводници и други съоръжения не биха могли да издържат, допълват в отговора си от дружеството.

Жителите на двете общини планират по съдебен ред да защитят правата си. Изготвят списък на хората, които за засегнати.

Те следва да понесат отговорност за причинените имуществени и неимуществени вреди от неизпълнение на тяхно договорно задължение- да подават електрическа енергия със съответни стандартни характеристики и параметри, обясни адвокат Люба Райнова.

Предстои обследване на електроенергийните съоръжения и ако бъдат констатирани забележки, те ще бъдат отстранени незабавно, обявиха от дружеството.

Автор: Анжела Каменова, кор. на БНР-Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Португалия се справя с коронавируса? (Снимки)
Как Португалия се справя с коронавируса? (Снимки)
Укрепват свлачищата по бреговете около Бяла, Варненско
Укрепват свлачищата по бреговете около Бяла, Варненско