НОВИНИ

Студенти настояват наемите за общежитията да бъдат намалени

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 22.01.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
Слушай новината

Намаляване на таксите за наем на студентските общежития - за това настояват от Националното представителство на студентските съвети. За искането са уведомени министърът на образованието Красимир Вълчев, както и ректорите на големите университети у нас.

Основните аргументи за това са в настъпването на втората вълна на коронавируса и затварянето на учебните заведения, наложило много от студентите да се върнат в родните си места и жилища, заради което не обитават общежитията, обясни в "Денят започва" Лидия Даскалова от Националното представителство на студентските съвети.

Нашите аргументи са по-скоро от социална гледна точна - бихме искали колегите ни да бъдат облекчени, допълни тя. Искането е намаляването на наемите да бъде за всички студенти, без подоходни и други социални критерии.

Обясниха ни обаче, че към момента това е невъзможно, тъй като би утежнило бюджетите на ВУЗ-овете, каза още Даскалова. Към момента 7 университета са взели искането под внимание.

Друг призив от страна на студентите е намаляване на семестриалните такси с аргумента, че дистанционното обучение предоставя по-различни възможности в самия процес на обучение.

Вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция ще иска задължителен отрицателен PCR тест за пътници от ЕС
Франция ще иска задължителен отрицателен PCR тест за пътници от ЕС
Започна ремонт на студентските общежития в Русе
Започна ремонт на студентските общежития в Русе