НОВИНИ

Започна ремонт на студентските общежития в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 22.01.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Започна дългоочакваният ремонт на един от най-големите блокове в студентските общежития в Русе, който не е реновиран от самото си построяване през 70-те години на миналия век.

За проблема Студентският съвет е изпращал жалби до дружеството „Студентски столове и общежития”. След съгласуване между Министерството на образованието, Съвета на ректорите и Националното представителство на студентските съвети, в края на миналата година са отпуснати средства за модернизацията на общежитията в Русе, Пловдив, Велико Търново и Шумен.

8-етажният блок № 6 на общежитията не бил привлекателно място за живеене, разказват студенти. И въпреки че таксата е 70 лв. на месец, много от тях са предпочели да плащат повече пари за квартири.

Повече от половината ни студенти живееха в изключително лоши условия, които са от създаването на самите общежития. Повече от 30-40 години условията не са подобрявани. Разбира се, имало е козметични ремонти, както и повечето наши колеги самостоятелно финансираха доизграждането на своите стаи, казва Станимир Бояджиев- председател на Студентския съвет към Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Студентският съвет е изпращал жалби и сигнали до просветното министерство и до дружеството „Студентски столове и общежития”. Благодарение и на тяхното настояване, са отпуснати над 10 млн. лв. за основен ремонт на шести блок.

Разбира се, ние имаме и хубави общежития. Два блока са били реновирани преди 10 години, които са в добро състояние, но разбирате, че не всички приоритетно могат да бъдат настанени в хубави общежития, казва Станимир Бояджиев.

Ремонтът на шести блок вече е факт. В момента се премахва старото оборудване на сградата.

Трябва да бъде абсолютно реновирана с пълна подмяна на всички инсталации вътрешни, подмяна на мазилки, битовите помещения с нови подови настилки и ремонт най-напред от покрива на сградата, казва Мирослав Петров – управител на „Студентски столове и общежития” - Русе.

Миналата година е била модернизирана и част от блок 4. Стаите вече са обзаведени и се обитават.

Остава блок 3 и две секции от блок 4, но за момента дали ще се пристъпи към ремонта, ще зависи от самата бройка на студентите, допълва Мирослав Петров.

Капацитетът на студентските общежития в Русе е 2000 души. В момента в тях са настанени 750 студенти.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти настояват наемите за общежитията да бъдат намалени
Студенти настояват наемите за общежитията да бъдат намалени
Как Португалия се справя с коронавируса? (Снимки)
Как Португалия се справя с коронавируса? (Снимки)