НОВИНИ

Авторът на термина "метавселена" отрече да има нещо общо с Фейсбук

авторът термина метавселена отрече нещо общо фейсбук
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:06, 30.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Американският писател-фантаст Нийл Стивънсън, който за първи път използва термина "метавселена" в научнофантастичния си роман "Avalanche" от 1992 г., отрече да има каквото и да било общо с идеята за преименуването на Фейсбук в "Мета".

"Нямам нищо общо с това, което прави Фейсбук, включително Метавселената, освен очевидния факт, че използват термина, който измислих и публикувах в книгата си "Avalanche". До момента не сме имали никакви преговори или коментари Фейсбук да си купи термина", написа писателят в Туитър.

Фейсбук обяви преименуването си на "Мета" на 28 октомври. Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг обясни новото лого с думите, че новата марка се фокусира върху метавселена, в която хората ще оставят електронните устройства и все повече ще се наслаждават на виртуална реалност. В същото време на този етап имената на приложенията (включително социалната мрежа Фейсбук, Инстаграм, Уотсъp и други) няма да бъдат променяни.

Ребрандирането става на фона на поредица от скандали, включващи оповестяване на неетични практики на компанията, сред които пропуски в безопасността на потребителите, умишлено манипулиране на съдържание с цел максимизиране на печалбите, и разпространението на реч на омразна реч.

Компанията беше изправена пред рестрикции от множество страни, чиито власти осъдиха Фейсбук за разпространение на политически реклами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъри Стоилов крайно недоволен след загубата от Черно море
Мъри Стоилов крайно недоволен след загубата от Черно море
Очакват ни по-високи от обичайните температури за ноември
Очакват ни по-високи от обичайните температури за ноември