Азербайджан и Армения си размениха взаимни обвинения за нарушено премирие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:34, 18.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Сигурност

Новото примирие в Нагорни Карабах, договорено снощи между Армения и Азербайджан, беше нарушено само минути след влизането му в сила от полунощ местно време. Двете страни отново си размениха обичайните взаимни обвинения, както през последната седмица при нарушаването на предишното прекратяване на огъня, договорено с руско посредничество.

Ереван обвини Азербайджан в нарушение на примирието 4 минути след полунощ с артилерийски и ракетен обстрел, а тази сутрин и с офанзива в юга на Нагорни Карабах. По-късно Баку съобщи, че Армения е нарушила примирието две минути след полунощ със стрелба по град Джабраил, където е бил свален арменски Су-25. Ереван отрече.

През последното денонощие двете враждуващи страни продължиха да си разменят и обвинения за удари срещу цивилни. Азербайджан съобщи в събота за арменски ракетен обстрел с 13 убити и десетки ранени в град Гянджа.

"Гянджа е далече от фронтовата линия. Тези неверници нападнаха тук", каза Иса Гулуев - жител на Гянджа.

Армения обяви азербайджански удари срещу цивилни обекти в Нагорни Карабах.

"Има доста цивилни, пострадали в различна степен при обстрел на дронове", каза Карен Мелкумян - главен лекар на болницата в Шош, Нагорни Карабах.

Армения говори и за удари срещу Степанакерт - главният град на оспорвания анклав, населен с етнически арменци на азербайджанска територия.

Решението за ново прекратяване на огъня се основава на изявлението на президентите на Съединените щати, Франция и Русия - така наречената Минска група за уреждане на 30-годишния конфликт. Москва отбеляза, че Армения и Азербайджан стриктно трябва да спазват предишното споразумение, Париж обяви, че ще следи отблизо прекратяването на огъня.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица
Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?
Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?