НОВИНИ

Азербайджан и Армения си размениха взаимни обвинения за нарушено премирие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:34, 18.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Сигурност и правосъдие

Новото примирие в Нагорни Карабах, договорено снощи между Армения и Азербайджан, беше нарушено само минути след влизането му в сила от полунощ местно време. Двете страни отново си размениха обичайните взаимни обвинения, както през последната седмица при нарушаването на предишното прекратяване на огъня, договорено с руско посредничество.

Ереван обвини Азербайджан в нарушение на примирието 4 минути след полунощ с артилерийски и ракетен обстрел, а тази сутрин и с офанзива в юга на Нагорни Карабах. По-късно Баку съобщи, че Армения е нарушила примирието две минути след полунощ със стрелба по град Джабраил, където е бил свален арменски Су-25. Ереван отрече.

През последното денонощие двете враждуващи страни продължиха да си разменят и обвинения за удари срещу цивилни. Азербайджан съобщи в събота за арменски ракетен обстрел с 13 убити и десетки ранени в град Гянджа.

"Гянджа е далече от фронтовата линия. Тези неверници нападнаха тук", каза Иса Гулуев - жител на Гянджа.

Армения обяви азербайджански удари срещу цивилни обекти в Нагорни Карабах.

"Има доста цивилни, пострадали в различна степен при обстрел на дронове", каза Карен Мелкумян - главен лекар на болницата в Шош, Нагорни Карабах.

Армения говори и за удари срещу Степанакерт - главният град на оспорвания анклав, населен с етнически арменци на азербайджанска територия.

Решението за ново прекратяване на огъня се основава на изявлението на президентите на Съединените щати, Франция и Русия - така наречената Минска група за уреждане на 30-годишния конфликт. Москва отбеляза, че Армения и Азербайджан стриктно трябва да спазват предишното споразумение, Париж обяви, че ще следи отблизо прекратяването на огъня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица
Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?
Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?