НОВИНИ

Бъдещето на зърнената сделка обсъдиха външните министри на Турция и Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:44, 31.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия е готова да се върне към зърната сделка, след като види конкретни решения на поставените от Москва условия, каза руският министър на външните работи Сергей Лавров след среща с турския си колега Хакан Фидан в Москва. Фидан от своя страна обяви, че в сътрудничество с ООН, се работи по нова формула за износ на украинско зърно през Черно море. Междувременно в Брюксел темата беше обсъдена от представители на Европейската комисия и на Европарламента.

Ако утре условията на Русия по Черноморската зърнена сделка бъдат изпълнени, още утре сме готови да се върнем към нея, каза Сергей Лавров:

"Както знаете, президентът Путин, неведнъж и официално, и ясно е заявявал, че в момента, когато се предприемат мерки не за преговори по руската част на черноморския пакет, а мерки за решаването на всички неразрешени проблеми, въпреки обещанието на генералния секретар на ООН, чийто усилия ние ценим, но когато разговорите се превърнат в конкретни решения, в същия ден сме готови да подновим украинската част на зърнения пакет."

А сред условията е една от руските банки, която работи в селскостопанския и земеделския сектор, да бъде включена отново в SWIFT-системата. Вариант, който в Брюксел обсъждат, но все още няма решение. Лавров за пореден път обвини Запада, че заради санкциите пречи на износа на руско зърно и торове. Той каза, че Русия е готова да изнесе 1 милион тона зърно по преференциални цени в Турция. Там то да бъде преработено и доставено на най-нуждаещите се държави. Сделката ще бъде подпомогната финансово от Катар.

Зърнената сделка е важна, но за съживяването ѝ Русия поставя условия, свързани с износа на нейни продукти, каза турският дипломат номер едно Хакан Фидан:

"Русия има искания за непрекъснат износ на нейните зърнени храни и торове. Ние потвърдихме важността на изпълнението на тези изисквания. ООН подготвя нов пакет от предложения с наша помощ. Ние смятаме, че този пакет ще бъде подходяща база за съживяване на инициативата."

Темата ще бъде и акцент в разговорите между президентите на Турция и Русия - Реджеп Ердоган и Владимир Путин, планирана за 4 септември. Междувременно в Брюксел представители на ЕК и ЕП участваха в дебат за зърнената сделка. Гаранции за местопредназначението на продукцията и компенсации за транспортиране на зърно до трети страни са сред предложенията, която се обсъждат в Брюксел.

От Киев призоваха международната общност да не позволява на Русия да блокира черноморските коридори за износ на украинско зърно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В МВР имали информация за връщането на Божков два дни преди да се прибере
В МВР имали информация за връщането на Божков два дни преди да се прибере
Чехът Михал Шуран триумфира в 70-ата колоездачна обиколка на България
Чехът Михал Шуран триумфира в 70-ата колоездачна обиколка на България