НОВИНИ

Проверяват стадиона след трагедията с две деца в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 31.08.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Критично остава състоянието на 11-годишното момче, ударено от мълния на стадиона в Русе, докато тренира. Лекарите продължават да се борят за живота му. Другото пострадало дете при инцидента почина в болница.

Трагедията на стадиона се разиграва пред очите на родители, дошли да гледат как децата им тренират футбол. Никой не е очаквал, че първата мълния, паднала на стадиона, ще се окаже фатална.

Лекарите от болница "Медика" все още се борят за живота на оцелялото дете. То е в медикаментозна кома, скенерът обаче е показал множество вътрешни травми и ако се наложи момчето ще бъде транспортирано в "Пирогов" за лечение.

От сутринта специалисти оглеждат дали стадиона отговаря на техническите изисквания при бедствия. Проверка ще назначи и кметът Пенчо Милков, прокуратурата също започва проверка.

Деца от футболния клуб дойдоха, за да запалят свещички и да оставят рози в памет на загиналия им приятел.

"Толкова силно не съм чувал такъв гръм невероятен и след това започна един убийствен дъжд. Видях две дечица долу на земята и треньорите се опитваха да им правят масаж", разказва очевидец.

Делян Радев първи подава сигнал за инцидента на телефон 112. Праща на стадиона и племенницата си, която е лекар.

"С нейния приятел дойдоха 5 минути преди линейката и също оказаха съдействие. Всички деца бягаха към залата. Аз вдигнах кръвно, пих лекарства, не мога да дойда на себе си. Жалко за децата", заяви Делян Радев.

"Децата след като бяха на земята аз оказах първа помощ, заедно с един от колегите, който тренираше на съседния терен, направихме всичко възможно, докато дойде Бърза помощ. Като треньор за първи път ми се случва такова нещо", допълни треньорът Динко Дерменджиев.

За живота си в реанимацията на болница "Медика" се бори 11-годишно момче.

"В момента е важно това, че детето все още е живо, сърдечната дейност е овладяна, има спонтанно дишане и се подпомага от апарат, но състоянието е изключително критично, с опасност за живота", коментира д-р Бланш Ангелова, началник отделение ОАИЛ "Медика" – Русе.

Във футболния клуб "Дунав" тренират над 400 деца. Всички са в шок от случилото се и нямат обяснение за инцидента.

"Снощи до полунощ бяхме с криминалисти, които казват, че не могат да проумеят как се е случило", добави Деян Димов, председател на УС на ФК "Дунав".

"Нямаше никакви индикации или предпоставки да се случи нещо подобно", поясни Динко Дерменджиев.

Кметът Пенчо Милков назначи проверка на концесионера на стадиона.

"Градът се покруси. Днес ще назнача проверка на място. Стадионът е на концесия от 2018 година, съоръженията са новоизградени. Приемани са от държавна комисия, а не от Общината", допълни Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Според концесионера спортният комплекс е технически изряден.

"Има изграден гръмоотвод, включително и осветлението на стадиона е направено така, че всичко е обезопасено", каза още д-р Симеон Симеонов, концесионер на спортен комплекс "Дунав".

На децата от спортния клуб ще бъде оказана психологическа подкрепа.

Вижте още в прякото включване на Даниела Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир в Румъния
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир в Румъния
Гръмотевични бури и опасност от градушки в страната
Гръмотевични бури и опасност от градушки в страната