НОВИНИ

Йотова: Не за първи път се правят опити за политизация в системата на МВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:09, 31.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сериозни критики към изпълнителната и законодателна власт отправи вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в откриването на нова инвестиция в Свищов. Йотова направи и първи коментар за оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Според нея за пореден път се прави опит за агресивна политизация в системата на силовото ведомство. По думите на вицепрезидентът правителството е обявило война на президентството, но от това няма да спечелят хората.

Президентът отказа официално да отстрани главния секретар на МВР

Ден след като главният секретар на МВР Петър Тодор подаде оставка след като тя му беше поискана от вътрешния министър, но президента отказа да я приеме, вицепрезидентът обясни своето виждане по темата.

"Не за първи път се правят опити за агресивна политизация в системата на МВР. Ако някой мисли, че така ще спечели изборите дълбоко ще греши и ще се кае само след един месец - не МВР ще спечели следващите местни избори", каза Йотова.

Вицепрезидентът коментира и предложенията лансирани от депутата Явор Божанков за намаляване на президентските правомощия по отношение на служебните правителства.

"Не от вчера и не от Явор Божанков тръгна да се прави анти-Радев конституция и анти-Радев законодателство - това е същото като с политизацията на МВР", обясни Йотова.

По думите ѝ както парламента, така и правителството значително изостава в работата си, което няма да е в помощ на хората.

"Войната обявена на нашата институция, на президента Радев от страна на правителството, сигурно за някои има значение, но тя за българския народ няма значение. Аз лично бих призовала колкото и трудно да е правителството да се съсредоточи върху съществените проблеми на хората. Вече галопираща инфлация от един месец насам, пълзящи нагоре цени на горивата", каза още Йотова.

Според вицепрезидентът, сегашното правителство няма визия за по-дълго управление.

"Вчерашните думи на премиерът Денков, че няма да се увеличават цените на електроенергията до следващата година, означават, че те имат един къс кръгозор. Тоест те смятат, че до няколко месеца правителство няма да има", добави Йотова.

Вицепрезидентът призова и народното събрание по-бързо да приеме законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов и Ива Иванова се класираха за четвъртфиналите на турнир в Канада
Илиян Радулов и Ива Иванова се класираха за четвъртфиналите на турнир в Канада
Проверки на АМ "Хемус" - има ли неравности по асфалта?
Проверки на АМ "Хемус" - има ли неравности по асфалта?