НОВИНИ

Байдън: Изтеглянето от Афганистан не е грешка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:03, 19.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Според Джо Байдън изтеглянето на американския контингент от Афганистан не е било грешка.

Нито един американец няма да бъде изоставен, обеща Джо Байдън в интервю за Джордж Стефанопулос по Ей Би Си Нюз. Това означава, че е възможно американски военни да останат в Афганистан и след 31 август, когато е крайният срок за напускането им. Според последните данни в страната има около 15 000 американци.

"Не мисля, че можеше да се реши по някакъв начин... в някакъв момент ще се върнем назад и ще видим, но идеята, че има вариант някак да се измъкнем без да настъпи хаос - не знам как би се случило това. Не знам как това да се случи." прес "Ще направим всичко по силите си, за да изведем всички американци и всички наши съюзници.", заяви Джо Байдън.

Евакуацията на чужденци от Афганистан продължава. Самолети с афганистанци вече кацнаха във Франция, Испания, Нидерландия. Пакистан обаче сериозно затегна контрола по границите с ислямска република, с обяснението, че не иска радикални елементи под прикритие да преминават в страната.

Афганистанският президент Ашраф Гани, който се намира в Обединените Арабски Емирства, заяви че е напуснал по съвет на екипа си по сигурност и че целта е била да се избегне кръвопролитие, и добави, че не е изнасял пари със себе си на фона на информации, че е взел милиони долари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите във Франция взеха две жертви
Пожарите във Франция взеха две жертви
Депутатите изслушват трима служебни министри в НС
Депутатите изслушват трима служебни министри в НС