НОВИНИ

Байдън срещу Тръмп: Предаването на властта

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:06, 13.11.2020
Чете се за: 01:51 мин.
САЩ
байдън тръмп предаването властта

Десет дни след изборите в САЩ на 3 ноември процесът не е приключил. Както се очакваше, преброяването на гласовете отне повече време, предстои и събирането на Избирателната колегия, която на 14 декември ще гласува за новия президент. Както винаги обаче резултатите показаха победителят още преди официалния финал. За голямо разочарование на президента Доналд Тръмп американците избраха негов наследник. Демократът Джо Байдън получи категорично народния вот – той събра над 5 млн. гласа повече от своя опонент републиканец.

Триумфът не означава край на усилията. Новоизбраният президент трябва да подготви поемането на властта след клетвата на 20 януари. В специален уебсайт Джо Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис обявиха приоритетите в преходния период между двете президентски администрации. На първо място е COVID-19, следват икономическото възстановяване, расовата справедливост и климатичните промени.

Байдън вече обяви 12-членна група от експерти, които да се заемат с борбата с пандемията. Според американски медии демократът вече е подготвил укази, с които да промени спорни политики на Доналд Тръмп. Той иска да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация. Готвят се промени и в имиграционната политика.

За да стане всичко това и да се осигури плавно предаване на властта, хората на Байдън трябва да поемат сложния организъм от министерства, агенции и служби, какъвто представлява американското правителство. Екипите за преходния период вече работят, но в изключително трудни условия, съобщава "Вашингтон пост", като цитира сътрудници на Байдън, някои от които са пожелали да останат анонимни. Тъй като Доналд Тръмп отказва да приеме изборните резултати и своето поражение, той се опитва да блокира прехода във властта по всякакви възможни начини.

Администрацията на общите служби – агенция, която подпомага функционирането на правителствените учреждения, не признава Джо Байдън за новоизбран президент и процесът на преход във властта не е започнал. Байдън вече обяви екипи от експерти и бивши правителствени служители, които да поемат работата министерствата на отбраната и правосъдието, Агенцията за опазване на околната среда и другите ведомства. Но хората нямат достъп до съответните сгради, за да получат нужната информация. Освен това ръководители на ведомства са получили инструкции от Белия дом да отказват съдействие на екипите на новоизбрания президент. Стигнало се е дотам, че Държавният департамент не е осигурил защитени линии за телефонните разговори с лидери от цял свят, които поздравиха Джо Байдън с победата.

В тази ситуация екипите на демократите търсят контакти с експерти и служители, които скоро са напуснали държавните ведомства, за да се осведомят за текущи проекти, бюджети, проблемни области и други неща и да бъдат в състояние да поемат работата. След дългогодишната си кариера във Вашингтон самият Байдън има разнообразни контакти навсякъде в правителствената администрация. В свои изявления той увери, че нищо не може да спре смяната на властта и се опита да омаловажи съпротивата на победения президент.

Има опасения, че поведението на непредсказуемият Тръмп може да създаде трудности в периода на пандемия и икономически спад. Той все така твърди, че ще оспори резултатите и ще спечели изборите. Засега някои заведени дела падат в съда, сигурни доказателства за нарушения в изборния процес така и не се откриват. Според помощници на президента, той няма сериозни намерения да се бори докрай и вече говори за кандидатиране на изборите през 2024 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищата в Русенска област вече са в електронна среда
Училищата в Русенска област вече са в електронна среда
Експерт по сигурността: ЕС не може да направи много за държави, които искат да воюват в Нагорни Карабах
Експерт по сигурността: ЕС не може да направи много за държави, които искат да воюват в Нагорни Карабах