НОВИНИ

Байер Левекурзен е първият непобедим отбор в историята на Бундеслигата

"Ди Веркселф" завърши перфектния си сезон в немския елит с победа с 2:1 над Аугсбург.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
18:22, 18.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
байер левекурзен първият непобедим отбор историята бундеслигата
Слушай новината

Байер Леверкузен пренаписа историята на Бундеслигата. "Аспирините" спечелиха "Сребърната салатиера" за първи път в почти 120-годишното си съществуване, като го направиха без да загубят нито един мач. "Ди Веркселф" се справи безпроблемно с Аугсбург като домакин с 2:1 в последния 34-ти кръг, с което се превърна в първия отбор в историята на немския елит, който не допуска поражение през целия сезон.

Домакините имаха няколко добри положения в началото на двубоя, а в 12-та минута вратарят на баварския отбор Томаш Кубек позволи топката да му бъде отнета от Амин Адли, който подаде на Виктор Бонифейс, а за него остана лесното - да вкара на празна врата, за да открие резултата.

15 минути по-късно "БайАрена" изригна отново. След изпълнение на ъглов удар топката попадна в краката на Йонатан Та, чийто изстрел бе блокиран, но на точното място бе Роберт Андрих, който по елегантен начин, с пета, удвои резултата.

Второто полувреме започна с размяна на положения и за двата отбора, но в 62-та минута "швабите" все пак намалиха изоставането си. След неуспешен опит за изнасяне на топката на Леверкузен, Мерт Кюмюр отбеляза първия си гол в Бундеслигата с изстрел от границата на наказателното поле.

Десет минути по-късно, резервата в днешния сблъсък Гранит Джака имаше добър шанс да върне предимството от два гола на домакините, но Кубек успя да боксира в ъглов удар.

В 78-та минута поредна грешка на гостите в защита остави Флориан Вирц, който влезе 15 минути по-рано, сам срещу вратаря, но 21-годишният полузащитник изигра шанса си по недобър начин, което даде време на Кубек да измъкне топката от краката му.

Домакините се доближиха на няколко пъти до третия гол в края на сблъсъка, но, в крайна сметка, двата отбора "стиснаха ръцете си" за крайното 2:1.

Байер Леверкузен завърши сезона с 28 победи и 6 равенства, в 34 сблъсъка, което бе достатъчно за актив от 90 точки и безапелационно първо място в Бундеслигата.

За "аспирините" предстоят два финала - за Лига Европа срещу Аталанта и за Купата на Германия срещу втородивизионния Кайзерслаутерн.

Аугсбург завърши на 11-та позиция с 39 пункта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са участниците в Европа и изпадащите от Бундеслигата
Ясни са участниците в Европа и изпадащите от Бундеслигата
Хилари Клинтън у нас: България изпреварва ЕС по брой жени на ръководни длъжности
Хилари Клинтън у нас: България изпреварва ЕС по брой жени на ръководни длъжности