НОВИНИ

България е "горещ привърженик" на разширяването на ЕС, ако се спазват общите условия

Проведе се среща на върха на т. нар. "Берлински процес"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:13, 14.10.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БТА

Европейският съюз ще бъде завършен само с членството на Западните Балкани. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата на върха от т.нар. "Берлински процес". Той отправи призив към Сърбия и Косово да не допускат миналото да ги дърпа назад от пътя на мирно и проспериращо бъдеще. И приветства деблокирането на Централноевропейското споразумение за свободна търговия.

България е горещ привърженик на разширяването на Западните Балкани, но при спазването на общите условия на ЕС, посочи премиерът Димитър Главчев, който също взе участие в срещата.

Страните от Западните Балкани трябва да предприемат следващите стъпки към съвместно бъдеще. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц при откриването на срещата на върха в рамките на Берлинския процес в германската столица.

"ЕС ще бъде завършен само със Западните Балкани като част от него. Днес вие, лидерите от Западните Балкани, правите следваща крачка към нашата обща цел", каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Министър-председателят Димитър Главчев подчерта, че България е горещ привърженик на разширяването на Западните Балкани, но при спазването на общите условия и процедура.

"Стана въпрос за тези двустранни преговори между държавите в процеса. Интересното беше, че имаше предложение преговорите да се разширят на равнище държава кандидат членка - Европейски съюз. За да няма такива противоречия, ако са двустранни преговорите, да се избегнат противоречията между две страни. В крайна сметка ние вече сме го направили това с Република Северна Македония и се движим напред очевидно. Тъй като вече даваха за пример, че това е добър начин да преговаря държавата членка с целия ЕС, а не с една отделна държава", посочи Главчев.

Преди да отпътува за Берлин премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че е в подготовка писмото му до европейските институции за отложно действие на конституционните промени и включването на българите. В Германия Мицкоски заяви, че ще обменя мнения с европейските лидери.

"Като цяло разисквахме много конкретни въпроси, които са важни за постепенното интегриране на региона към пълноправно членство в ЕС. Но обсъдихме и разочарованието, което съществува и в държавата ни, и в региона поради двустранния подход в процеса на разширяване на ЕС", коментира Тимчо Муцунски, министър на външните работи на Северна Македония.

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха и нов екшън план за създаването на единен регионален пазар за периода 2025-2028 г. Документът е част от плана на Брюксел, който цели по-бързото интегриране на региона към Евросъюза. Лидерите подписаха и споразумение за насърчаване на студентската мобилност в региона.

Берлинският процес за Западните Балкани стартира през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. На срещата в Берлин присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрулка пламна в движение в Русе
Патрулка пламна в движение в Русе
Ламин Ямал ще отсъства няколко седмици от терените
Ламин Ямал ще отсъства няколко седмици от терените