НОВИНИ

След разследването на Европрокуратурата: Иван Портних отхвърли обвиненията

Каква е поизицията на бившия кмет на Варна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
18:30, 14.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият кмет на Варна Иван Портних в защитна акция, след като Европейската прокуратура обвини него и още трима души за фалшификация на документи по проекта за рибарското пристанище "Карантината".

Днес пред медиите Портних обясни, че решенията за реконструкцията са единодушно одобрени от Общинския съвет, а в информацията за обвинения срещу него съзря манипулация.

Спорният проект за рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово" е финансиран чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство, който е за модернизация и реконструкция на съществуващи портове.

Според съобщение на Европейската прокуратура такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението, поради което започва разследване за предоставяне на невярна информация.

Бившият кмет на Варна отхвърли обвиненията, като се обоснова с решения на Общинския съвет.

"Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация и всичко това, което беше написано за мен в последните четири дни, е фалшива, но преднамерено направена новина", заяви Иван Портних.

Според него всички общински съветници от предишния мандат са гласували единодушно за споразумението между общината, областната управа и БАН, според което общината организира кандидатстването и съфинансирането на проекта, областната управа регистрира пристанището, а БАН изготвя проекта.

Европрокуратурата обаче посочва друг проблем - "такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране".

Портних постави под съмнение публикуваната информация, както и решението подателят на сигнала за нарушения да е вещо лице по делото.

Твърди още, че обвинения още няма, защото не е приключила фазата на досъдебното производство, а Европрокуратурата оповестява казуса преди образуването на дело.

"Тепърва ще викат свидетели, експертизи, работи и история. Там са чисто адвокатските стъпки. И някой тогава трябва да прецени въобще това годно ли е за съд, защото то не е годно", допълни Иван Портних.

Адвокат от защитата заяви, че той ще се запознае с материалите по делото през ноември и към момента има само досъдебно производство.

Според него наблюдаващият прокурор по делото за "Карантината" не е давал разрешение за публикуване на тази информация, а официалното съобщение е било коригирано. На сайта на Европейската прокуратура корекции обаче няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа група деветокласници премина онлайн тест от подготовката за ПИЗА
Първа група деветокласници премина онлайн тест от подготовката за ПИЗА
Катастрофата в Български извор: Деца безконтролно се движат по пътя, казват местните
Катастрофата в Български извор: Деца безконтролно се движат по пътя, казват местните