Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България е поискала американска подкрепа за охраната на въздушното ни пространство

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 12.05.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

До нея би се стигнало, ако новите изтребители Ф-16 блок 70 не са пристигнали след изтичането на летателния ресурс на МиГ-29. Новината съобщи военният министър Драгомир Заков на полигона "Црънча". Там той наблюдава заключителния етап от международното учение на НАТО, което се провежда едновременно в няколко държави.

Повече от 3000 военнослужещи от 13 държави се включиха в международното учение на силите за Специални операции. "Црънча" беше домакин на един от компонентите, в който се включиха 400 командоси от САЩ, Румъния, България и Грузия. Много висока оценка за показаното днес дадоха американският посланик, военният министър и началникът на отбраната.

Военният министър съобщи, че на срещи в Пентагона е поставил въпроса за нуждата от изтребители, които да провеждат еърполисинга след изтичането на летателната годност на МиГ-овете, докато дойдат новите Ф-16.

"Говорим за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена. Дали това ще бъдат самолети Ф-16, дали ще бъдат други самолети, бройки самолети, от къде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами, това са все още елементи на разговори", заяви Драгомир Заков - министър на отбраната:

Заков обясни, че украинските експерти, които разгледаха военнопромишления ни комплекс, предстои да препоръчат какъв тип военна техника ще се ремонтира у нас и как ще се транспортира.

"Това са въпроси, които и ние уточняваме с украинската страна, така че това посещение беше изключително важно, за да може тези въпроси да бъдат изяснени. А сега, когато украинската делегация се прибере в Киев, те ще представят там това, което са видели и анализа, който са направили и съответно с нас ще фиксираме нещата, които заедно можем да правим. Знаете, че ВПК има много сериозни възможности - Авионамс, ТЕРЕМ, така че аз съм уверен, че ще можем да помогнем на украинската страна", заяви Драгомир Заков - министър на отбраната.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа и военният министър дадоха висока оценка за показаното от командосите на полигона "Црънча". Според Драгомир Заков е нужно да продължи надграждането на специалните сили за действие по море и с придобиване на собствени летателни средства.

"Трябва да се развие, разбира се, въздушният и морският компонент. Имаме ангажименти и по линия на НАТО, така че това в бъдеще трябва да се развие", заяви Драгомир Заков.

Началникът на отбраната съобщи, че в Хърватия са изпратени пилоти на хеликоптери, които се обучават да изпълняват задачи на специалните сили.

"Морският компонент е моята болка. Там трябва да наблегнем, тъй като имаме поставена цел по способности - морска специална група за тактически операции. И наистина фокусът трябва да бъде там, по отношение на въоръжение, комуникации, личен състав", заяви адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Специалните сили показаха различни способи за обезвреждане на противник, парашутни сокове, инфилтриране в сграда чрез хеликоптер и използване на бойни кучета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синдикат "Защита" на протестно автошествие
Синдикат "Защита" на протестно автошествие
От нашите пратеници в Украйна: Руски кораб в Змийския остров е в пламъци след действия на украинската армия
От нашите пратеници в Украйна: Руски кораб в Змийския остров е в пламъци след действия на украинската армия