Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България изнася шпионски софтуер, твърди нидерландски евродепутат

от БНТ
16:50, 16.11.2022
Чете се за: 08:35 мин.
По света
Слушай новината

България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят шпионски софтуер за Европа.

Това се твърди в доклад на нидерландския евродепутат от групата "Обнови Европа" Софи ин'т Велд. Тя е член временната анкетна комисия "Пегас" в Европейския парламент, която беше създадена през март след избухването на скандала с едноименния софтуер миналата година. Тогава стана ясно, че Пегас е бил използван не само за следене на престъпници и терористи, но и за подслушване на журналисти, политици, представители на гражданското общество, адвокати и бизнесмени.

Според Софи ин'т Велд всички страни в ЕС използват "Пегас", но правителства на някои държави като Гърция, Испания, Полша и Унгария злоупотребяват с него.

Цялото интервю на Десислава Апостолова със Софи ин'т Велд вижте във видеото.

- Госпожо ин'т Велд, сравнихте използването на шпионски софтуер в Европа с аферата "Уотъргейт" в Америка. Защо?

- Защото подкопава демокрацията. В общество, в което журналистите, адвокатите, представителите на гражданското общество, активистите, политиците не могат да бъдат сигурни дали са подслушвани, в такова общество няма демокрация. Демокрацията не означава само да се провеждат избори, демокрацията е система на проверка и баланс, на отчетност. Ако елиминирате всички критични гласове и цялата опозиция, тогава демокрацията е мъртва.

Трябва добре да разберем, че шпионският софтуер не е просто подслушване на вашия мобилен телефон, възможностите му са огромни. Веднъж инсталиран във вашия телефон, той получава достъп до цялата ви лична информация - знае с кого говорите, къде, колко дълго, има достъп до вашите документи, до всички ваши приложения, видеа, до всичко. И да, той може да бъде използван за подслушване на телефонните ви разговори, а когато сте в среща или някъде на публично място, софтуерът може да активира микрофона и камерата на телефона и да шпионира и хората около вас.

Това се разпространява много, много бързо и се превръща в общоевропейски проблем. Вярно е, че повечето правителства, доколкото знаем, не злоупотребяват с него по недемократичен начин, но някои го правят. Всички държави членки използват шпионски софтуер по някакъв начин.

Знаем, например, че от Кипър и България се изнася такъв софтуер. Знаем, че Люксембург е банковото седалище на индустрията на шпионския софтуер. Знаем, че в Ирландия е създадена голяма компания за шпионски софтуер, защото предлага услужлив фискален режим. Такива компании има и в Австрия, Франция, Италия, Гърция, навсякъде.

- Споменахте България и Кипър, които изнасят шпионски софтуер. Как точно става това?

- Това е въпросът - защото от една страна българските власти, както и кипърските, казват: "Ние не предоставяме лицензи за износ на шпионски софтуер". А от друга страна, разбираме от самите компании, че те изнасят продуктите си точно през тези държави. Тези въпроси трябва да получат отговор. Не е възможно и двете твърдения да са верни.

Забелязваме, че компаниите използват и различни трикове, като например да разделят продуктите на шпионския софтуер на по-малки части и да ги слагат в различни пратки, така че те да не се разпознават като шпионски софтуер. И когато различните части пристигнат в крайната дестинация, те отново биват сглобени. По този начин компаниите се опитват да заобиколят правилата за износ, защото ние в ЕС имаме регулации в тази област. Имам предвид законодателството за контрол на износа на така наречените "продукти с двойна употреба". Това са продукти, които могат да се използват за мирни цели, но имат приложение и като оръжия.

Дълбоко дразни това, че Европейският съюз и Европейската комисия прилагат тези правила много слабо. Европейската комисия въобще не следи какво става на практика. Единственото нещо, което прави, е да пита държавите членки дали правилно са хармонизирали европейското законодателството с националните си закони. Но това не е достатъчно, защото създаването на закон и прилагането му на практика не са едно и също нещо.

- Казвате във Вашия доклад, че правителствата отказват да сътрудничат на Европейския парламент, отказват да споделят информация с вас. В този смисъл, какво точно очаквате от тях, от Европейската комисия и държавите членки?

- На първо място, Европейската комисия трябва да организира подробно разследване. Тя разполага с много повече средства и правомощия от парламента.

И второ, в моя предварителен доклад призовах Съвета на Европа да организира извънредна среща на върха по темата. Мисля, че тя трябва да влезе в дневния ред, защото именно хората, които заседават на срещите на върха, са отговорни за злоупотребите със шпионски софтуер, а някои от тях пък са били обект на подслушване, но те не говорят за това. Аз наричам това "омерта", знаете, кодът на мълчанието на италианската мафия, където за определени неща не се говори.

Мисля също така, че Европол трябва да има възможност да разследва във всяка една държава членка, за която има притеснения, индикации или съмнения и поне в Полша, Гърция, Унгария, Испания, Кипър и други места. И това разследване трябва да бъде сериозно. Това е в правомощията на Европол, защото става дума за киберсигурност - хакерството е киберпрестъпление, в много случаи става дума за корупция, става дума за изнудване. Защото информацията, събрана по този начин, много често се използва в нечисти кампании срещу жертвите на подслушване.

-Мандатът на вашата разследваща комисия в Европарламента е до март догодина. Вие вече представихте някои мерки, но какви цели още си поставяте? Очаквате ли нещо да се промени?

- По принцип, нашият мандат е до март, но може да го удължим до юни догодина. Ще продължим да разследваме какво се е случило в миналото и ще изработим препоръки за в бъдеще. Аз вече съм представила за обсъждане предварителни препоръки, върху които да започнем работа в комисията.

Предложих например да се въведе общ мораториум върху използването на шпионски софтуер, и после да има възможност той да бъде отменен поотделно за всяка държава, която покрие определени изисквания. Например, ако тази държава покаже, че е въвела определена законодателна рамка срещу злоупотребите със шпионски софтуер или че се разследват всички съмнения и твърдения за случаи на злоупотреба с такъв софтуер. И също, че властите ще разрешат на Европол да дойде и да разследва на място.

Много важно е също, особено за България, да бъдат отменени всички издадени лицензи за експорт, които не отговарят на правилата.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News

Още По света

ОПЕК+ запазва непроменени нивата на добив на нефт
ОПЕК+ запазва непроменени нивата на добив на нефт
17:53, 04.12.2022
Чете се за: 01:02 мин.
Запалиха светлините на коледното дърво във Ватикана
Запалиха светлините на коледното дърво във Ватикана
17:24, 04.12.2022
Чете се за: 00:32 мин.
Закриват нравствената полиция в Иран, продължават протестите в цялата страна
Закриват нравствената полиция в Иран, продължават протестите в цялата страна
16:28, 04.12.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Тази вечер в "Европейци": Как учен от Крит изобрети вечен дезинфектант?
Тази вечер в "Европейци": Как учен от Крит изобрети вечен дезинфектант?
15:25, 04.12.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Въпреки повишението на цените: Защо много българи избират Гърция за предколедно пазаруване?
Въпреки повишението на цените: Защо много българи избират Гърция за предколедно пазаруване?
13:03, 04.12.2022
Чете се за: 01:05 мин.
Все повече китайски градове облекчават мерките против ковид
Все повече китайски градове облекчават мерките против ковид
12:16, 04.12.2022
Чете се за: 00:50 мин.
Американското разузнаване: Военните действия в Украйна забавят темпото си
Американското разузнаване: Военните действия в Украйна забавят темпото си
12:05, 04.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Дядо Коледа на падъл борд в Страсбург
Дядо Коледа на падъл борд в Страсбург
08:25, 04.12.2022
Чете се за: 00:35 мин.
Тежки наводнения на остров Сицилия
Тежки наводнения на остров Сицилия
08:23, 04.12.2022
Чете се за: 00:42 мин.
Володимир Зеленски разкритикува размера на тавана на цената на руския петрол
Володимир Зеленски разкритикува размера на тавана на цената на руския петрол
08:15, 04.12.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Ликът на Пеле с пожелание за бързо оздравяване се появи върху най-високата сграда в Катар
Ликът на Пеле с пожелание за бързо оздравяване се появи върху най-високата сграда в Катар
20:43, 03.12.2022
Чете се за: 00:37 мин.
Песков: Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол
Песков: Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол
19:01, 03.12.2022
Чете се за: 01:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Пребиха кмета на Кирково с гаечен ключ
Пребиха кмета на Кирково с гаечен ключ
Съкращения в "Амазон"
Съкращения в "Амазон"