НОВИНИ

България може да се присъедини към еврозоната, ако свали инфлацията

Това заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю, който е на посещение у нас

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 15.03.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди българите да се готвят за вдигане на данъците.
Финансовият министър в оставка Асен Василев пък увери, че управляващите нямат намерение да го правят. Повод за думите им стана препоръката на МВФ да отпадне плоският данък и 20-процентният ДДС.

България може да се присъедини към Еврозоната през 2025 г., ако свали инфлацията. Това увери председателят на еврогрупата Паскал Донахю, който е на посещение у нас. Финансовият министър е оптимист, че ще покрием и това изискване.

Усилията за справяне с инфлацията са ключови за България, подчерта Паскал Донахю, но увери, че дори да не покрием критерия до лятото, когато е проверката на ЕЦБ, това няма да спре процеса.

"Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Вярвам, че присъединяването към еврозоната е много вероятно. За мен въпросът е кога, а не дали, България ще се присъедини към еврозоната. Да, смятам, че България може да приеме еврото през 2025 г. и цялата работа е насочена към овладяване на инфлацията", заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю.

Финансовият министър е оптимист, че този показател може да бъде постигнат.

"Януари и февруари сме под референтната стойност - т.е. е въпрос на време, това като се запази, да падне средногодишната инфлация", каза министърът на финансите в оставка Асен Василев.

България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, използва и да работи в една световно призната валута. Последният път, когато това се е случвало в българската история е било по времето на цар Иван Асен Втори, когато Папа Инокентий, през 1230 г. ни дава право да сечем римски монети.

Вицепремиерът Габриел препотвърди заложената времева рамка за приемане на единната валута.

"Амбицията остава да се присъединим към Еврозоната през 2025 г.", коментира министърът на външните работи в оставка Мария Габриел.

Премиерът Денков, акцентира върху ролята на председателя на Еврогрупата в присъединителния процес.

"Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, с който през последните месеци се водят преговори затова как се движи България по отношение на приемането в Еврозаната. Той е също така е част от екипа, който подготвя необходимите решения, които трябва да се вземат следващите месеци по тази тема", подчерта Николай Денков, министър-председател в оставка.

Паскал Донахю и Асен Василев участваха във форум, посветен на еврото, на който гуверньорът на БНБ Димитър Радев обясни, че освен ползи България ще има и сериозен принос във валутния съюз.

"България поддържа повече от четвърт век една много дисциплинирана фискална политика. Резултатът е очевиден. Дълг към БВП, който е втория най-нисък в ЕС. Ако ние продължим по този път, след присъединяването, Еврозоната ще спечели още едни глас на здрав разум по отношение не решаването на фискалините въпроси, с които Еврозоната и целия ЕС се сблъсква", обясни Димитър Радев-управител на БНБ.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към фискалната политика на кабинета, като се позова на анализ на МВФ представен вчера в бюджетна комисия, препоръчващ премахването на плоския данък и замяната му с прогресивен и връщане ставката от 20 %а ДДС, там където е намалена.

"Има доста изводи в него, но най-важния е този, който ви предупредих. Българите да се готвят за вдигане на данъците", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Василев отрече.

"МВФ говорят за вдигане на данъците последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците. ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на расторантьорите, което както знаете Министерство на финансите също препоръчва.", потвърди Асен Василев.

И припомни, че в края на година ресторантьорите се връщат на по-високата ставка ДДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна четвърта загуба на световното първенствопо хокей на лед за жени
България допусна четвърта загуба на световното първенствопо хокей на лед за жени
Рилски спортист се измъчи в края, но отстрани Академик Пловдив от Куапта на България
Рилски спортист се измъчи в края, но отстрани Академик Пловдив от Куапта на България