НОВИНИ

Бруно Бекман за БНТ от първо лице: Най-малко 20 загинали при удари в Одеса

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 15.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Най -малко 20 души загинаха и поне 75 са ранени при руски ракетен удар срещу Одеса. Украинският президент Зеленски го нарече " подла атака".

Две балистични ракети "ИскандЕр М" са били изстреляни от анексирания полуостров Крим. Атаката е най-смъртоносната от седмици насам. Жители на украинския пристанищен град даряват кръв, за събота е обявен траур.

"Руският терор в Одеса е знак за слабостта на врага, който се бие срещу украинските цивилни в момент, когато не може да гарантира безопасността на хората на собствената си територия“, коментира началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий ЕрмАк.

На помощ на пострадалите пристигат десетки хора и в този момент мястото е поразено от втора ракета.

Сред спасителите и медиците има убити, много от тях са от Държавната служба за извънредни ситуации.

Ранените са десетки, съобщи председателят на Одеската военна администрация.

На мястото на ударите в Одеса днес беше белгийският журналист Бруно Бекман.

Както виждате зад мен, на около 15 метра, са част от телата на убитите след нападение срещу този парк за отдих в 11:33 часа, последвано от втори ракетен удар 15 минути по-късно. Видях щетите, нанесени върху коли и къщи в радиус от километър оттук, което показва големия мащаб на пораженията и мощта на удара. Сцената, на която се натъкнах, е покъртителна - много хора се стичат насам с приятели и роднини в търсене на новини. Една жена разпозна сред телата свой близък. В момента тя получава медицинска помощ, тъй като е в шок. Това е поредно нападение срещу цивилни обекти тук в Украйна от началото на войната.

Снимка: БТА

"Ние сме от Мариупол, тук е домът на наш съученик, домът пострада, майка му загина. Сега ще му помагаме. За нас това е много позната картина. Това, което беше в Мариупол, не дай боже да се случи. Нас бедите ни преследват. Успяхме да излезем, там разстреляха колона хора, на нас ни провървя. Покажете на целия свят какво се случва. Мариупол го сринаха със земята, 85-90 процента са унищожени. Бомбардираха театъра, а там имаше деца, имаше жени и старци, нямаше военни. Можете и сега да го намерите в интернет, знаете ли го Невзоров, руснаците пратили бригада хора от Питер в театъра, те му писали, че е невъзможно да се работи заради миризмата на трупове и излели бетон".

"Бяхме вкъщи. Избухнаха два мощни взрива, съдейки по всичко бяха ракети, защото домът ни беше засипан, прозорецът избит. Промеждутъкът между двата взрива беше 15-20 минути. Започнаха да звънят, интересуваха се живи ли сме или сме загинали. Много е жалко, даже не е жалко, а варварство от страна на Русия, тероризъм от висша степен. Не можем да го осъзнаем, не сме мислели, че може да се случи това противопоставяне, което не може никога да бъде простено".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай удари кола с бременна жена
Полицай удари кола с бременна жена
Петьо Костадинов: Надявам се всички да вдигнат темпото и качеството на работа (ВИДЕО)
Петьо Костадинов: Надявам се всички да вдигнат темпото и качеството на работа (ВИДЕО)