НОВИНИ

Кои са чуждите делегации, които ще присъстват на опелото на патриарх Неофит?

Кой ще дойде на погребението носи своята символика

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:05, 15.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях.

Варненският митрополит Йоан обясни пред bTV, че с изключение на руския патриарх Кирил всички останали предстоятели са получили информация за реда на опелото.

Сбогуване с патриарха и прослава на неговите дела - опелото утре ще се води от Вселенския патриарх Вартоломей.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан - временен наместник-председател на Светия синод:
Вселенският патриарх, който заедно с църковните делегации от целия православен свят, ще присъстват на богослужбата, а след светата литургия Негово Светейшество ще оглави и църковното опело.

"Самият факт, че Вселенският патриарх ще присъства има голямо значение, носи послания, но тук е важно, че поканите до другите православни църкви са изпратени снощи късно след обяд след извънредното заседание на Синода", заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет.

Кой ще дойде на погребението носи своята символика. На този етап потвърждение има от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил няма да присъства, но изпрати видеопослание.

"В тези дни на траур поверяваме всичките йерарси на Светия синод на Българската православна църква и целия български православен народ на нашето преклонение и молитва, като молим Всемилостивия Бог да упокои душата на нашия възлюбен брат в Христа, достолепния Неофит, патриарх на Българската православна църква, в обителите на своите преблагословени светци, където няма нито болка, нито печал, но живот вечен. Вечна и блажена да бъде паметта му!", заяви Даниил, патриарх на Румънската православна църква.

По думите на митрополит Йоан руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите. Богословът проф. Иван Желев смята, че това е сигнал за едно по-въздържано отношение към Русия, включително и към Руската православна църква.

"Това за пръв път го забелязвам, защото в комунистическо време никога нямаше такъв филтър да се канят църкви от страни, които тогава бяха определяни като капиталистически, а винаги е имало еднакво отношение", коментира проф. Иван Желев, богослов.

Професор Желев допуска, че има конкретен повод за това решение на Синода.

"Това, че няма специална покана може би е свързано с факта, че преди около два месеца руският патриарх изпрати писмо, адресирано не до Неофит, а до Светия синод, все едно че нямаме патриарх, тоест нещо се пропука в тези отношения", добави проф. Иван Желев.

Въпреки тази въздържаност на българската църква, няма пречка руската да изпрати свой представител, обясни проф. Желев. По наша информация Корсунският епископ Нестор ще представлява Руската патриаршия утре. На сайта на Патриаршията руският патриарх изрази съболезнования, а в Руската църква в столицата е отслужена панихида.

"По начало за такива събития не се канят главите, те сами идват да изразят своите съболезнования, както и в междучовешките отношения. Никой не тръгва да кани елате, че почина наш близък", каза още проф. Иван Желев.

Патриарх Неофит ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф, каквото е било неговото желание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противопоставяме се твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки, заявиха от ПП
Противопоставяме се твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки, заявиха от ПП
Денислава Глушкова се класира за полуфиналите на сингъл на турнир в Анталия
Денислава Глушкова се класира за полуфиналите на сингъл на турнир в Анталия