НОВИНИ

Какви са спомените на русенци за патриарх Неофит?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
18:26, 15.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Като митрополит, а след това и като патриарх Негово Светейшество Неофит завинаги ще остане в сърцата на русенци със загрижеността си, с вниманието към проблемите на хората, с благородството си, но и с музикалния талант.

Затова и тази вечер, въпреки отмененото откриване на фестивала Мартенски музикални дни, "Реквием" на Верди ще прозвучи, макар и пред празен салон. Русенските музиканти от Фестивалния оркестър го посветиха на патриарх Неофит, който беше почитател на класическата музика.

След 19 години в Русе като митрополит, Неофит напуска града, за да стане патриарх на цяла България. Русенци обаче продължат да го помнят като изключителен духовник. Силва Агопян се среща с дядо Неофит за първи път през 1998 година - на юбилеен концерт на детски хор "Дунавски вълни".

"Обичаше да ходи на концерти, ценеше музиката, особено класическата. Видимо се радваше на детските ни гласове. И тогава той излезе не само да ни поздрави по повод юбилея на хора, но и да ни благослови. Освен достолепието, той излъчваше една особена благост, която нас, като деца на сцената, ни успокои", каза Силва Агопян.

След години, като журналист, Силва много пъти се среща и разговаря с патриарха. И днес очите й се пълнят със сълзи, когато си спомня за момента, в който Неофит й подава ръка.

"Имах лично премеждие, за което ми беше много тежко емоционално, но той успя да ми помогне. И с неговата си блага усмивка да ме успокои, да изтрие тъгата и да намерим решение на проблема", разказа още Силва Агопян.

Патриарх Неофит остава в сърцата на хората и със своята обществена дейност. Като Русенски митрополит започва кампанията по възстановяването на съборената църква „Всех Святих“, а като патриарх отслужва и първата литургия в нея.

"Всички русенци искаха тази църква да се възстанови. Дядо Неофит беше един от хората, стожер за построяване на църквата", обясни Божидар Йотов – бивш кмет на Община Русе и съпредседател на сдружение „Всех Святих“.

Негово Светейшество е и в основата на облагородяването на Басарбовския скален манастир. С негова помощ в Русе е пренесена и частица от мощите на св. Георги.

"Ние заедно с него ходихме във Ватикана, вземахме мощите на свети Георги. И те още се пазят в църквата „Свети Георги“ в Русе", допълни Божидар Йотов.

За русенци дядо Неофит винаги ще остане техният патриарх.

"Този човек е с едно голямо, туптящо за хората сърце. Той на никого нищо не е отказал, на всеки е казал добра дума. Мисля, че България загуби един от най-добрите си патриарси", завърши Божидар Йотов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов беше избран за президент на Българския футболен съюз (БФС)
Георги Иванов беше избран за президент на Българския футболен съюз (БФС)
Противопоставяме се твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки, заявиха от ПП
Противопоставяме се твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки, заявиха от ПП