НОВИНИ

Патриархът и музиката: Какво музикално наследство ни оставя Неофит

Айше Сали
от Айше Сали
20:11, 14.03.2024
14030
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Всички казват, че патриарх Неофит е имал голям музикален талант и музиката е била неговата страст. Завещал ни е хиляди страници с калиграфски изписан нотен материал и песнопения, които доближават вярващите до Бога. Написал е редица статии в областта на църковните песнопения.

Патриарх Неофит пее, за да прослави Бога и събужда вярата в сърцата на миряните. Защото гласът му е отражение на онова, което носи в сърцето си.

Специализира хорово дирижиране в Московската духовна академия, където получава "Златен камертон", а периодът, когато е диригент на Софийския свещенически хор, ще бъде запомнен като време на обновление и забележителни концерти.

"Във всички традиции на музиката е оставил своя отпечатък, но е известен със своите соло изяви на византийска псалтика. Има няколко издадени диска. Всички знаем, че има прекрасен, мек глас, който по добър начин се свързва с молитвеността, с духовния характер на песнопенията", заяви Георги Еленков, хоров диригент.

Отражение на онова, което носи в сърцето си, са и калиграфски изписаните ноти, които водят духовниците към красотата на църковната музика. Сред тях е и ученикът в Софийската духовна семинария Николай Георгиев, който го чува как пее още, докато е малък.

"Ще остане в спомените ми с тази топлина, с която ме посрещаше като дете в Русенската митрополия. За Коледа ни подаряваше подаръци и с търпение изслушваше детските ни истории. Личи си, че пее със сериозност, с вяра пее. И всъщност това е най-важното в църковното пеене – да създава молитвено настроение у вярващия, да разгърне сърцето му, така че да се пренесем на небето по време на литургията", допълни Николай Георгиев, ученик в Софийската духовна семинария.

Kато всички духовници и музиканти и Николай се връща към моментите, когато е усещал подкрепата на Негово Светейшество.

"Ще го запомня с една тиха и кротка усмивка, която същевременно е сериозна. С една тежка ръка на митрополит, на баща, който е готов да изслуша и дори да попеем заедно", каза още Николай Георгиев, ученик в Софийската духовна семинария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Целият религиозен свят отдаде почит към патриарх Неофит
Целият религиозен свят отдаде почит към патриарх Неофит
Градският прокурор на София не се яви пред депутатите от комисията "Нотариуса"
Градският прокурор на София не се яви пред депутатите от комисията "Нотариуса"