НОВИНИ

В СОС набелязаха допълнителни мерки за сигурността в столицата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:00, 14.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започна преместването на част от мигрантите от центъра за настаняване в столичния квартал "Овча купел". Това съобщиха от Държавната агенция за бежанците по време на извънредното заседание в Столичния общински съвет.

То беше свикано по настояване от общински съветници заради зачестилите инциденти с мигранти от последните дни. Кметът Терзиев призна, че проблем има, но призова той да не се политизира и добави, че вече е наложително да бъде назначен заместник-кмет по сигурността.

Повече екипи на полицията, работещо и синхронизирано видеонаблюдение, намаляване на капацитета на местата за настаняване на бежанци и назначаване на кмет по сигурността - това са част от мерките, които днес набелязаха общинските съветници и представителите на останалите институции, отговорни за проблема със сигурността.

"Мерките вече са предприети, те не са спирали. Засилване на присъствието на полицията от района на Централна гара към "Мария Луиза" и пешеходната зона "Витошка", заяви Любомир Николов, директор на СДВР.

Полицейското присъствие в тези райони е засилено още след инцидентите с участието на мигранти. В района на Лъвов мост служители на жандармерията проверяват документите на всички съмнителни лица. Шарбен е от Ливан и живее в България от една година. Има сладкарница на бул. "Христо Ботев". Казва, че досега не виждал агресия или сбивания в района.

"За първи път видях нещо такова тук, всъщност аз много харесвам България, културата е близка с ливанската, хората са мили", допълни Шарбен, собственик на сладкарница.

Все повече мигранти искат да останат в България. Доволни са от грижата и отношението на страната ни. Ибрахим и Вархам са от Сирия и са настанени в център в "Овча купел". Искат да намерят работа и да останат тук.

Целта е центърът в "Овча купел" да бъде поетапно закрит. Засега обаче това не е възможно, затова се започва с намаляване на капацитета му. Днес са преместени 30 души.

"Анализът показва, че по този начин контролът е най-добър и ако възникне разправия много по-лесно се овладява ситуацията", каза още Мариана Тошева, председател на ДАБ.

В момента в центъра за настаняване на лица търсещи закрила в "Овча купел" са настанени 413 човека, от които 128 деца. Целта е да не са повече от 300.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и част от участниците на Евро 2024 показаха своите екипи за шампионата
Германия и част от участниците на Евро 2024 показаха своите екипи за шампионата
Сестри Стоеви са четвъртфиналистки на турнир по бадминтон в Орлеан
Сестри Стоеви са четвъртфиналистки на турнир по бадминтон в Орлеан