НОВИНИ

Звукът на траурни камбани огласи храмовете в цялата страна в памет на патриарх Неофит

Какви спомени с покойния патриарх пази Неда Диманова - звънарка на катедралния храм Св. "Ал. Невски"

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:36, 14.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Звукът на траурни камбани огласяше храмовете в цялата страна в памет на покойния патриарх Неофит. Сред хората, които са успели да почерпят от мъдростта и да уловят светлината на Неофит, е и бившата медицинска сестра и звънарка на катедралния храм Св. "Александър Невски" - Неда Диманова.

Неда Диманова изкачва снощи 220-те стъпала до камбанарията на храм-паметника "Александър Невски", за да бие камбаната, която известява смъртта на патриарх Неофит. Вчера вечерта разбира със сърцето си, че Негово Светейшество е починал. Трябвало да е в "Пирогов", където работи като медицинска сестра, но усетила какво става. От 16 години е част от катедралния храм.

"Беше ангел, няма да забравя първия път, когато вече беше станал патриарх и ние всички казвахме, че той вече е като златна птица в златна клетка, защото вече не е толкова лесно да общуваме с него и тогава си спомням, че при една среща набързо в храма аз казах: Ваше Светейшество, моля се да ви заслужаваме, да ви заслужим. Той се обърна учуден и каза: Защо, аз да ви заслужавам. Представяте ли си колко е скромен. Ние го чувстваме като един от нас, независимо от висотата, на която е. Това не ни пречи да го уважаваме, да го обичаме", заяви Неда Диманова, клисарка на храм "Св. Александър Невски".

Случките с патриарха не са една и две, а познанството им е от години. Дъщеря ѝ, пианистка, преди години трябвало да се яви на конкурс. Съвет ѝ дал лично Неофит, тогава още митрополит.

"Той я погледна, беше голям психолог, прозорлив, и каза: Виж сега, да ти бъде по труда ти! Няма да го забравя. Толкова мъдро пожелание. Толкова беше радостно като го избраха дядо Неофит, защото го познаваме, служили сме с него, той идваше, дирижираше по някой път, идваше на някои репетиции, тихичко заставаше отзад, той имаше такъв сладък глас", разказва Неда Диманова.

Неда със сълзи на очи си спомня и брата на патриарха - доц. Димитър Димитров, диригент на църковния хор. Цял ден и днес тя се качва до камбанарията, но със свито сърце.

"Много е тъжно и това, че трябва да се бият камбаните жертвено. На мен това ми се случва за втори път. Бях с Мария горе и ѝ помагах, когато дядо Максим се помина", каза още Неда Диманова, клисарка на храм "Св. Александър Невски".

Неда наследява Мария Зъбова, която десетилетия биеше камбаните на храма, но почина преди година. Страда, че народът не е възпитал децата си във вяра и се надява повече хора да отдадат почит на патриарха утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рангел Витеков: Стремя се да бъда част от мъжкия национален отбор, мечтая за медал от олимпийски игри
Рангел Витеков: Стремя се да бъда част от мъжкия национален отбор, мечтая за медал от олимпийски игри
Целият религиозен свят отдаде почит към патриарх Неофит
Целият религиозен свят отдаде почит към патриарх Неофит