НОВИНИ

Целият религиозен свят отдаде почит към патриарх Неофит

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:24, 14.03.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Кончината на българския патриарх Неофит е тежка загуба не само за православните християни у нас, но и за целия религиозен свят. Съболезнования на Светия синод и на българската общественост изказаха православни архиереи от други страни и представители на различни вероизповедания.

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи заупокойна молитва за патриарх Неофит. Службата беше в патриаршеския храм "Свети Георги" в Истанбул, в присъствието на архиереите на Престола и членовете на Патриаршеския двор.

Изключително добър човек и диалогичен духовен водач - така ще запомнят патриарх Неофит от Главното мюфтийство.

"Той беше изключително добър, той беше изключително мъдър духовен водач на български народ и на православните християни в България. Отличаваше се с това, че беше диалогичен и взимаше участие във всички наши покани, когато му позволяваше здравето", каза Джелал Фаик, главен секретар.

Организация на евреите в България „Шалом“ и Израилтянският духовен съвет изказаха съболезнования на всички български православни християни. Еврейската религиозна общност ще го запомни с неговата мъдрост.

"Патриарх Неофит ще остане в историята на българската православна църква, като продължител на завета на предците ни, които преди него Екзарх Стефан, Патриарх Кирил имат особено отношение към еврейската общност. Той като човек и неговата мъдрост носеха и увеличаваха смисъла на тази позиция и на този пост", заяви Максим Делев - председател на Израилтянския духовен съвет.

На официалния си сайт Католическата църква в България написа, че пази спомен от искрената християнска обич на патриарх Неофит, многократно изразявана към българската католическа общност.

Арменската общност също е съпричастна със скръбта на вярващите.

"С прискърбие научихме за кончината на негово Светейшество. Изказваме нашите най-дълбоки и искрени съболезнования на Светия синод и вярващия народ на Българския православна църква. Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на светейшия български патриарх Неофит", коментира Отец Храч Мурадян.

Съболезнователен адрес до Светия синод изпратиха и от Обединените евангелски църкви в България. В него се казва, че Неофит е давал личен пример със своя характер и миротворното си дело.

Руската православна църква съобщава на своя официален сайт за смъртта на българския патриарх.

Споделяме мъката от тази загуба. Това написа в писмо до Българската православна църква румънският патриарх Даниил.

Автори: Мая Димитрова, Тереза Кънчева, Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звукът на траурни камбани огласи храмовете в цялата страна в памет на патриарх Неофит
Звукът на траурни камбани огласи храмовете в цялата страна в памет на патриарх Неофит
Патриархът и музиката: Какво музикално наследство ни оставя Неофит
Патриархът и музиката: Какво музикално наследство ни оставя Неофит