НОВИНИ

България отбелязва 135 години от Съединението

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 06.09.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

На 6 септември отбелязваме 135 години от Съединението на България. На този ден през 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват противно на решенията на Берлинския конгрес, показвайки на цяла Европа, че граница между българи и българи не може да има.

С военни ритуали и възстановки празникът беше отбелязан в цялата страна. По традиция, кулминацията на тържествата е Пловдив. "Площад Съединение" в града е емблематично място за днешния ден.

През 1885 г. на метри от него се е намирала резиденцията на генерал-губернатора на Източна Румелия. Именно в нея бил извършен и ареста на Гаврил Кръстевич - вторият и последен губернатор на автономната провинция и на 6 септември е провъзгласено Съединението.

135 години след събитията атмосферата не е толкова еуфорична, но е празнична. С преклонение и уважение гостите и гражданите на Пловдив отбелязват този исторически момент.

В програмата на празника днес имаше и молебен, и поднасяне на венци и цветя, и възстановка на събитията. Именно възстановката е най-колоритната част от празника и показва една историческа реалност. Арестът на Гаврил Кръстевич и отвеждането му от Чардафон и Недялка Шилева в Голямо Конаре. В автентични униформи, с оръжие и знамена членове на комитет "Родолюбие" направиха този спектакъл като специален подарък за празника.

Преди 135 години шепа сърцати и дръзки патриоти без никаква дипломатическа подкрепа отвън правят нещо нечувано - арестуват генерал-губернатора на Източна Румелия и прогласяват Съединението с Княжество България.

За да си спомним за единението във времена на разделение, в Пловдив Митрополит Николай отслужи празничен молебен в църквата "Света Богородица".

Венци и цветя бяха положени пред паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Петров.

След успешното Съединение, на 8 септември княз Александър Първи Батенберг издава прокламация, с която се обявява за княз на Северна и Южна България и завършва с думите: "Нека Бог ни бъде на помощ в това нужно и велико предприятие". Днес малки и големи от всички краища на България поднесоха цветя пред мавзолея-костница на княза в София.

Пред мавзолея- костница беше и Елена Димитрова, председател на подофицерско дружество "Гургулят-потомци", което е създадено след Освобождението, за да се грижи за семействата на загиналите българи във войните.

Елена Димитрова, председател на подофицерско дружество "Гургулят-потомци": Ние сме потомци и ние вече си отиваме. Трябва да дойдат други, които да ни сменят.

"След Съединението вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано"- думите са на Константин Иречек.

Тази вечер от 20:30 ч на площад "Съединение" започва и тържествената заря-проверка, която БНТ ще излъчи пряко.

Слово по време на ритуала ще произнесе президентът Румен Радев. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също е сред официалните лица, които ще почетат честването на празника.

Гражданите и гостите се допускат до площад "Съединение" след проверка на специални КПП-та. Полицията е готова и да отстранява лица от ритуала, ако са в нетрезво състояние и не могат да контролират поведението си.

Честването на Съединението ще завърши с празнична заря.

Мариела Хубинова, Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев участва в честванията на Съединението в Пловдивско (ОБЗОР)
Президентът Радев участва в честванията на Съединението в Пловдивско (ОБЗОР)
От утре пускат движението по Околовръстното в участъка между "Младост" и "Горубляне"
От утре пускат движението по Околовръстното в участъка между "Младост" и "Горубляне"