НОВИНИ

Президентът Радев участва в честванията на Съединението в Пловдивско (ОБЗОР)

Снимка: Пресцентър на президентството
bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 06.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Президентът Румен Радев участва в честванията на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Той беше в пловдивските села Брестовица и Първенец.

В словото си в Брестовица, където беше открит барелеф на Апостола на свободата Васил Левски, президентът изтъкна,че в историческия път на България има събития, които с годините единствено добавят смисъл към отстояването на националната ни идентичност.

Румен Радев - президент на Република България: Именно духовният заряд на тези исторически, паметни дати ни заставят да осъзнаем нашият днешен дълг към род и родина.

В село Първенец Румен Радев участва в тържествено шествие и наблюдава историческа възстановка. Президентът подчерта, че когато българите сме единни зад стремежа към свобода и справедливост, пишем най-светлите страници в нашата история.

Румен Радев - президент на Република България: Не искам да правя политически коментари днес на тази дата, когато зовем за единение, когато всеки българин трябва да осмисли своята отговорност към това единение и най вече политическата класа.

БНТ: Как ще направим единението г-н президент? Как е възможно между сегашните политици?

Румен Радев - президент на Република България: С дела, а не с думи. С дела за висок морал. С дела за действия, доказани в името на доброто на българите, а не на отделни политици, не на партии, не на олигархични кръгове.

Държавният глава поднесе венци пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението. Според представители на жени ГЕРБ-Пловдив протоколът на президента е изхвърлил венеца им, който вече е бил поставен там. От ГЕРБ определиха това като грозна и неуважителна демонстрация. За пореден път този, който трябва да обедини в деня на Съединението - разедини хората", пише в съобщението.

От президентството коментираха, че разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на ГЕРБ в Деня на национално единение.

Автор: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален поход за Съединение и протест в Пловдив
Национален поход за Съединение и протест в Пловдив
България отбелязва 135 години от Съединението
България отбелязва 135 години от Съединението