НОВИНИ

България отстъпи пред Бразилия с 0:3 гейма в Лигата на нациите

Срещата от 11-ия кръг в турнира се игра в Хонконг и почти през цялото време беше лишена от интрига.

България - Бразилия, Лига на нациите
Снимка: volleyballworld.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:09, 14.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският национален отбор по волейбол на България отстъпи с 0:3 гейма (11:25, 11:25, 23:25) на един от фаворитите Бразилия в среща от Лигата на нациите. Срещата от 11-ия кръг в турнира се игра в Хонконг и почти през цялото време беше лишена от интрига. Така българките претърпяха 10-о поражение от началото на турнира и остават на последното 16-о място в крайното класиране. От своя страна бразилките имат 11 поредни победи и си гарантираха 1-ата позиция преди началото на четвъртфиналните плейофи.

Селекционерът на българския тим Лоренцо Мичели започна със състав Маргарита Гунчева, Ива Дудова, Елена Бечева, Мирослава Паскова, Александра Съйкова, Мария Кривошийска - Жана Тодорова-либеро. В сравнение с последната среща от състава излязоха Петя Баракова, Мерелин Николова, Мария Йорданова и Мила Пашкулева.

Мачът започна равностойно в първия гейм, но това продължи до 6:6. След това двойна поредна грешка на българките, впечатляващата Тайнара Сантош не сбърка при тези ситуации. Разликата продължи да се увеличава, а голямата звезда Габи Гимараеш също се разигра и направи три поредни точки за 17:9. След това ас на Ана Кристина доведе гейма до геймбол при 24:11, но лошо подаване на Микаела Стоянова донесе успеха на Бразилия в първата част с 25:11.

Втората част не беше кой знае колко по-различна, като тук бразилките демонстрираха качествата си, повеждайки с 3:0 и 10:3. Лоренцо Мичели взе прекъсване, за да направи някои корекции в българския отбор, но нямаше кой знае какъв ефект от това. Разликата се увеличи на 10 точки – 16:6 и 17:7 с пореден мощен сервис на Тайнадра Сантош и контраатака на Таиса Менезеш. В края на частта в игра влезе за повече време Петя Баракова, която направи две точка – една на блокада и една с хитро отиграване на мрежата, но частта завърши 25:11.

В третата част българският отбор се опита да се противопостави доста по-успешно и държеше баланса в играта през цялата част. Баракова и Мерелин Николова започнаха в третата част, което помогна в двете фази. Атака на Мирослава Паскова донесе преднина на България за 7:6, но бразилките обърнаха на 9:11. Но бразилките макар и да поведоха с 18:14, атака на Паскова и ас на Мария Кривошийска оставиха българския тим в мача. Българските волейболистки отразиха два мач-бола до 23:24, но в крайна сметка опитът и агресията на бразилските си казаха думата.

Мирослава Паскова и Мария Кривошийска завършиха с по 6 точки за българския тим, който за цял мач взе едва четири точки от блокада. Тайнара Сантош беше най-резултатна за Бразилия с 19 точки, Ана Кристина добави 15, а Таиса остана с 10.

Състав на България: Маргарита Гунчева 1, Ива Дудова 1, Елена Бечева 1, Мирослава Паскова 6, Александра Съйкова 3, Мария Кривошийска 6 - Жана Тодорова-либеро (Мария Йорданова, Микаела Стоянова 1, Емилета Рачева 3, Петя Баракова 2, Мерелин Николова 4)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смущения в електрозахранването в кв. "Горна баня" след бурята снощи
Смущения в електрозахранването в кв. "Горна баня" след бурята снощи
Как да предотвратим пожарите през лятото?
Как да предотвратим пожарите през лятото?