НОВИНИ

България празнува 24 май

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:13, 24.05.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме най-светлия и най-обединяващия празник на българския дух. Прекланяме се пред делото на светите братя Кирил и Методий. 24 май свързва минало и бъдеще, за да обогати настоящето.

В столицата хиляди се включиха в празнично шествие, което тръгна от президентството. Кулминацията на честванията, по традиция беше пред Националната библиотека.

Честит празник на буквите! Честит празник на смисъла! Честит празник на духовността! Днес е денят, който ни обединява! Така обединени бяха и хората, които дойдоха днес тук пред националната библиотека. По традиция празнично шествие тръгна от просветното министерство мина през едни от най-значимите културни сгради в столицата и стигна тук пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Паметникът, който днес развълнувани деца и възрастни отрупаха с венци и цветя.

"Няма българско дете, което да не знае имената на двамата братя. Кирил и Методий са създали нашата азбука", каза Елеонора.

"Азбуката много помага. Тя помага - да говорим, да четем, да пишем", категоричен е Мартин.

"Това е не само празник, а ценност, която трябва да предаваме на децата си, на учениците си и да носим в сърцата си. Защото това ни отличава от всички - нашата писменост и нашата култура. Нашата азбука", подчерта Гергана Йорданова, начален учител.

"За мен това е един много светъл празник и се опитвам да науча и детето ми, което е само на 2 години да уважава буквите, да уважава откъде е произходът й и да знае историята си", каза Анес.

А в седмицата преди празника днешните просветители настояха за по-добра визия на българското висше образование. Те отбелязаха празника с протестни лентички.

"Нашите предци, именно благодарение на тези първи книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха една европейска държава с модерни образователни институции. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование - привличат водещите умове и таланти, ние не можем да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи. Ще потърсим дългосрочни и устойчиви решения за това развитие занапред", заяви Румен Радев, президент на България.

"Нека да се радваме, нека да пазим езика си, нека да го развиваме, защото само така можем да вървим напред", призова проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

"24 май е България, защото днес всеки по някакъв свой начин празнува този празник на българската азбука и просвета, образование и наука. Бих казал само едно - Напред, науката и образованието е слънце!", каза Галин Цоков, служебен министър на образованието и науката.

"Още преди 132 години, мисля, това, което в момента звучи - "Върви, народе възродени", Стоян Михайловски написа текста, Панайот Пипков - музиката. И моето послание е: "С книжовността таз сила нова съдбата ти си поднови. Честит празник - най-светъл български празник на всички!", поздрави Димитър Главчев, служебен министър-председател.

"Трябва да се опитваме да водим с правилния пример, с правилните думи и да показваме на тези деца, които са част от моята фондация и които са тук, и всички други, разбира се, кои хора, кои личности трябва да ги вдъхновяват и да се опитват да следват техния път", отбеляза Димитър Бербатов.

Поне 23 държави по света пишат на кирилица. За това, че нашата азбука е прославила името на България по света, най-точно го е казал Иван Вазов - "и ний сме дали нещо на света!" Нека всеки ден да празнуваме думите, силата на познанието и всичко, което ни кара да знаем и да можем, защото светло е само със словото!

Вижте прякото включване на Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова и Боряна Калейн ще спорят за титлата в многобоя на еврошампионата по художествена гимнастика
Стилияна Николова и Боряна Калейн ще спорят за титлата в многобоя на еврошампионата по художествена гимнастика
Радев посрещна близо 3000 гости в Националния исторически музей за 24 май
Радев посрещна близо 3000 гости в Националния исторически музей за 24 май