НОВИНИ

България с шестима представители на Световна купа по спортно катерене

българия световен шампион спортното катерене юношите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 22.06.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Инсбрук за пореден път се превръща в център на катеренето в света. Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплините боулдър и трудност по всичко изглежда ще бъде мини-световно първенство със записаните 341 състезатели от 40 страни, сред които почти всички действащи шампиони в катеренето.

Във всяка една от дисциплините в световната купа са записани пореден рекорден брой състезатели - при мъжете в боулдъра - 148, в трудността - 139, при жените съответно 110 и 106. Сред тях са и най-добрите български състезатели - Александра Тоткова, Слав Киров, Николай Русев, Матей Мицев, Росен Руев, Васил Василев.

Инсбрук има дълга история като домакин на състезания на най-високо ниво. Kletterzentrum Innsbruck бързо се превърна в най-известния център в спортното катерене в света. Всички отбори по едно или друго време през годината тренират в катерачния център при най-добри условия за всички дисциплини. Този юни Инсбрук е домакин на редица големи състезания - от 13-ти до 17-ти се проведе световното университетско първенство, на 21-22-ри световна параклайминг купа и на същите дати - европейска купа за мъже и жени - скорост, а от 22-26-ти юни - световна купа трудност и боулдър.

Световната купа в Инсбрук е "гранична" за двете дисциплини - за боулдъра това е шести, последен кръг, а в трудността е първи кръг. Интересно ще е премерването на силите в двете дисциплини едновременно, макар и неофициално, без финален кръг, тъй като боулдър+трудност е новата комбинация, която ще разпредели един комплект медали на ОИ в Париж, другият комплект е за скоростта.

Програмата:

22.06, сряда
Боулдър - квалификации мъже и жени
23.06, четвъртък
Боулдър - полуфинал и финал мъже
24.06, петък
Боулдър - полуфинал и финал жени
25.06, събота
Трудност - квалификация и полуфинал мъже и жени
26.06, неделя
Трудност - финал мъже и жени

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията
Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията
Президентът: Необходим ни е Национален културен институт, който да обединява българите зад граница
Президентът: Необходим ни е Национален културен институт, който да обединява българите зад граница