НОВИНИ

България се поклони пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 02.06.2024 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

На 2 юни, в Деня на Ботев, точно в 12.00 ч. на обяд, както всяка година - воят на сирените в цялата страна спря времето и суетата на деня и ни изправи за минута смълчани пред величието на подвига на големия ни поет и революционер и неговата чета.

Околчица, Врачански Балкан

Традиционно на историческия връх Околчица във Врачанския Балкан, където преди 148 години героично е загинал Ботев, се проведе всенародно поклонение. Стотици граждани от цялата страна се качиха на върха, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета.

От 123 години легендарният връх, където е убит гениалният поет и революционер, събира хиляди, дошли да се поклонят пред подвига му.

Тази година близо 2000 души минаха по стъпките на героичната чета - 120-километра от Козлодуй до Околчица.

Най-възрастният участник е 79-годишната пенсионирана учителка от Велико Търново Ружа Симеонова. Изпълнила дълга си да учи българските деца, днес тя им изпрати своето послание:

"Да обичат България, да се запознаят с нея, да я видят такава, каквато е", каза Ружа Симеонова.

Най-малкият участник е Кардам, който е само на 4 години. Четири са и децата в неговото семейство, което по икономически причини живее в чужбина, но всички носят България в сърцето и с радост се връщат да подкрепят родолюбиви каузи. Ботев е любимият им национален герой.

"Той е моят герой и искам да приличам на него", категоричен е Кардам.

"Искаме всички българи и всички семейства да имат много деца и всички деца да бъдат възпитавани в български патриотизъм, да обичат България, да ценят българските ценности, които наистина ги има", допълни бащата на Кардам.

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", рецитира Кардам.

Ботевата поема "Хаджи Димитър" цитира на Околчица и служебният премиер.

"Дълбок поклон пред всички загинали за свободата на България и да живее България", каза Димитър Главчев - служебен министър-председател.

Калофер

Калофер - родното място на гениалния поет и революционер. От националния музей с неговото име бе изнесено знамето на Ботевата чета. Хора от цялата страна се преклониха пред мемориала на Ботев.

"Благодарение на хора като него, хората има какво да учат и да предават на децата си", каза Велислава Парашикова.

София

И в София почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Паметникът на революционера в Борисовата градина беше отрупан с венци и цветя.

"За нас Ботев е България. Искам да се обърна към всички млади българи - учете, четете и знайете кои сте, защото българите сме велики, имаме история".

А свободата е ценност, за която много български герои са дали живота си, за да я имаме днес - денят, когато почитаме саможертвата им.

Смолян

Шествие от ученици от различни смолянски училища и граждани, водено от младежкия гвардейски отряд към ЕГ "Иван Вазов" премина по централния булевард "България" в Смолян до площад "Свобода", където е бюст-паметника на Христо Ботев. Там с почетен караул от 101-ви Алпийски полк и кратко тържество, на което прозвучаха безсмъртните Ботеви стихове, смолянчани отбелязаха 2 юни и се преклониха пред подвига на великия поет и революционер Христо Ботев и всички четници, знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя. По-рано през деня имаше поклонение и пред Паметника-костница на връх Средногорец.

Пловдив

Чествания на 2 юни пред паметника на Христо Ботев в Пловдив. С военен ритуал пловдивчани отдадоха почит пред делото на загиналите за освободителното дело на България.

Русе

Русенци отбелязаха с официална церемония и полагане на венци пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение 148 години от гибелта на Христо Ботев. Те отдадоха почит и на революционерите, паднали за свободата на България. Общинският духов оркестър изпълни маршове, а почетният караул беше строен в знак на преклонение към поета-революционер и на загиналите за родината. В церемонията се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Свещеници от русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

По темата работиха: Йоана Миланова, Величка Петкова, Мариела Хубинова, Виолета Никифорова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид обявява трансфера на Мбапе до края на деня
Реал Мадрид обявява трансфера на Мбапе до края на деня
България с обрат над Португалия на старта на европейското първенство по минифутбол
България с обрат над Португалия на старта на европейското първенство по минифутбол