НОВИНИ

България ще кандидатства за домакинство на Евроволей 2026 при мъжете

българия кандидатсва домакинство евроволей 2026 мъжете
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 30.01.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Управителният съвет на БФ Волейбол реши България да кандидатства за домакинство на европейското първенство за мъже през 2026-а година, информираха от родната централа на своя сайт.

Турнирът след две години ще бъде от изключително значение, защото за първи път в историята петте континентални първенци ще получават и директна квота за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

"Досега винаги сме имали политическа и държавна подкрепа за развитието на прекрасния ни спорт. Надявам се, че и сега ще е така. България се представи изключително добре като съорганизатор на Евро 2024 в лицето на Варна", коментира президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев след днешния Управителен съвет.

До този момент в историята България е била домакин на общо четири европейски първенства при мъжете, като в първите два случая (1950 и 1981 г.) мачовете се провеждат изцяло на родна земя, а в следващите два страната ни е приемала шампионата съвместно с Италия (2015 и 2023 г.) и още Северна Македония и Израел (2023 г.).

Към днешна дата вече е ясно, че Румъния ще бъде една от страните, която ще приеме двубои от Евроволей 2026 при мъжете, като по подобие на последните няколко издания на надпреварата тя отново ще се проведе в четири държави.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР: Има сигнали срещу президентството
Главният секретар на МВР: Има сигнали срещу президентството
Григор Димитров е в Хасково, посети детска градина и спортното училище
Григор Димитров е в Хасково, посети детска градина и спортното училище